|
|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Pro Member
|
Quote:
puno lakse se ponistavaju niske frekvencije jer imaju vecu valnu duljinu i vecu sansu da se djelomicno poklope signali u fazi i protufazi. sto ides vise manja je valna duzina i isto tako manja je sansa da se poklope na istom mjestu signali u fazi i protufazi! tako kako ti pises bi bilo u teoriji i savrsenom sustavu...ali kako nista na svijetu nije savrseno... eto, netko je napisao kako je to lako provjeriti. stavi na dobos mikrofon gore i dole i slusaj sta se prvo ponistava....body ili snap? |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pro Member
|
Sama podela oktava, cini mi se, takodje doprinosi tome. Mnogo veci deo oktave pojede protivfaza u recimo 3 oktavi (130 - 260 Hz), nego u recimo 7 oktavi (2000 - 4000 Hz),
Hocu reci, verovatno se i u teoriji i u praksi sve frekvencije potiru jednako, samo se gubitak niskih frekvencija vise cuje.
|
|
|
#3 |
|
Moderator
|
Jos samo da dodam, da je promena faza i stvaranje uslova za kontra-fazu najcesce izazvano (grupnim) KASNJENJEM reflektovanog signala u odnosu na direktni kod snimanja. Samim tim, ako je cinjenica da vi pravite signal za ljudski sluh, onda treba imati u vidu upravo kako sluh reaguje na te pojave, i TU najcesce dodje do konfuzije izmedju terijskih MODELA (koji nemaju puno veze sa sluhom i subjektivnim dozivljajem) i onoga sto (ne) cujete.
Ako je kasnjenje konstantno, recimo... onda ce daleko manji broj perioda niskih frekvencija biti pokriveno tim kasnjenjem... i daleko vise perioda na visokim frekvencijama.... tako da u prvom slucaju cujete nesto sto vam je potpuno neartikulisano (stojeci talas, comb filtering na niskim frekvencijama)... dok u drugom slucaju JASNO cujete reverb!!!.... iako je pojava IDENTICNA! Itd... pojave su kompleksne... ljudske reakcije na nju JOS kompleksnije... pozdrav bogi
|
|
|
#4 |
|
Moderator
|
da li postoji neki program/plug.. koji ogranichava u mixu zvuke da ne lete u "kontra fazu"... pun mi je vishe q da gledam u paz analajzeru kako mi je kontrafaza puna pikova.. a sve mi zvuchi jako lepo.. iskreno..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
ahm... zar to nije CILJ!
![]() ![]() ![]() pozdrav bogi
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
hahhaah.. pa jeste, samo mnogo producenata (nashih uglavnom) mi pricha kako bi trebalo da se u monou chuje sve isto kao i u stereu.. a meni jednostavno kada suzim gitare (recimo) nije to to.. izgubi se ta shirina ali se vrati sve u fazu.. uff... ne znam.. svi mi to prichaju jer, zaboga, to se nishta ne bi chulo na tv-u.. pa naravno kad nam je televizija u mono tehnici.. jbt.. koja je drazz sterea ako opet sve mixash u mono.. ili bash usko..
![]() Quote:
pa taj fazon.. samo shto mi dosta ljudi reche da je to loshe.. a meni je savrsheno.. uff.. sad izlazi spot uskoro za jednu od tih stvari shto sam radio pa cu videti kako zvuchi na foxu a kako na rts-u.. jbg...
Last edited by HeatMan; 14-03-2007 at 11:52 PM. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Eto , stvar resena ..... ( nisam citako ceo topik , tako da ako je ovo vec neko rekao ..... jbg ) ..... a da ..... Fox je stereo TV , ali je mnoooogoooo TV aparata mono ....Pozdrav |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Member
|
Quote:
morao sam