Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2007, 01:32 PM   #1
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: SSL mix "protiv" SSL Plug in miksa...

Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?

Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica?

Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 01:55 PM   #2
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?

Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica?

Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera?
naravno da se ne govori o svakom harweru u poredjenju sa softwerom....ja na primer ne bih dao moj revibe i dvr2 reverb za nizasta ispod tc 4000, pa cak ni za lex 91 i 81 jer mi softwer bolje zvuci, ali imao bih problem da mi neko kaze da je altiverb bolji od eventida h8000 ili lex-a 960.

ja razumem da ljudi pokusavaju da dodju do dobrih rezultata sa malo para, to tako i treba, jer samo tako mozes da naucis. ali sa istim znanjem na kvalitetnom hardweru ces sigurno dobijati bolje rezultate. nije samo pitanje talenta vec i mogucnosti.

evo dacu primer mog kolege Andreasa (koga i perun zna) koji je profesionalac kome mozemo samo pozavideti. pored razvoja Protoolsa i Logica 7 radio je na filmovima kao sto su Gladiator, Rom, 300, The Simpsons the movie i da ne duzim vise.

dosao pre par nedelja iz amerike i seli kod mene uz njegosku prsutu i zutu osu i razgovaramo. prica mi kako je svoj deo simpsonova radio deo u logicu, nuendu i na kraju zavrsio u protoolsu i kaze da je Hans Zimmer kesnu lovu za neke super Mac-ove i da je milina raditi na euphonix controleru sa tim softwerom i da je jednostavnije nego na hardweru. po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh. caka je u tome sto su kao prvo u studiu 1 imali bolju akustiku, bolji monitoring i sam ssl.

znaci....kome treba ssl kada radi u nekim hobby uslovima i sa osrednjom akustikom....tu ce svako normalan pojuriti ka waves-u ili obrnuto, kome treba waves kada ima pravi ssl u pravom studiu

moje licno misljenje je da je zbir analognog sa digitalnim pun pogodak.
jedan 8-mo kanalni rak sa ssl-om i waves tdm za doradu manje bitnih kanala i onda smo na pravom putu sa malo para dosta muzike
Manley is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 02:18 PM   #3
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh.
Ovo i jeste poenta!!!

ONI SU IMALI ODLICAN MIKS I PRE SLUSANJA U DRUGOM, VECEM STUDIJU, ALI JE ZVUK BIO PROBLEM!!! BILI SU NEZADOVOLJNI ZVUKOM, NE MIKSOM! TO SU DVE RAZLICITE KATEGORIJE, O TOME SVE VREME I PRICAM. I LOGICNO JE DA SU U JOS BOLJIM USLOVIMA, SA BOLJOM OPREMOM, BOLJIM SLUSANJEM MOGLI SVE TO DA POPRAVE... A TU RAZLIKU NECETE IMATI PRILIKU DA CUJETE, JER STAROG SNIMKA NEMA, DAKLE CAK I DA JE MALA, FINALNI ZVUK JE MRAK! I NA MP3 PLEJERU O KOM PRDITE, I NA LAPTOPU, I NA AVANTGARDE TRIO ZVUCNICIMA OD 40000! SVUDA I UVEK! TO JE POENTA.

SVE VREME PISEM O RAZLICI IZMEDJU MIKSA I ZVUKA! NIJE ISTO! U MIKSU SE STVARI USKLADJUJU, POVEZUJU, ODVEZUJU... ZA TO VAM TREBA TALENAT, OSNOVNI ALAT, SOLIDNE TRAKE I ISKUSTVO! A ZA ZVUK VAM, NAZALOST ILI NA SRECU, TREBA MNOGO PARA!

Pozdrav.
perun is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 02:21 PM   #4
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

ZASTAVU 101 je skopirao CASIO imaju model CRVENA ZASTAVA 101

aka CZ 101

roginator is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 06:32 PM   #5
danijel
Junior Member

danijel's Avatar

Nema smisla uspoređivati mixanje ITB i OTB,iza svakog stoji drugacija ideja i drugaciji pristup i nacin rada.(npr.analogne sprave lijepo zaobljavaju trasiente,skidaju duboke bassove i visoke,itd....,ITB toga nema,puno stvari koje se u analognom svijetu događaju same od sebe moraš sam napraviti....itd.)

Sve ima svoje prednosti i mane,svako mora sam probati i naći što mu najbolje odgovara.
danijel is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2007, 07:24 AM   #6
Steka
Member

Steka's Avatar

razlika je 25% , ovaj source dolazi od jednog coveka koji
je miksao 50 cent/jessicu simpson/pink itd. itd. filmove holivudske .....
i nas je lik.

toliko.
Old 14-08-2007, 07:29 AM   #7
Steka
Member

Steka's Avatar

a sto se tice mikseva na analogiji i ostalo uvek ce analogija da zvuci bolje
dok ovi ne krenu nesto sa softverom drasticno da rade....

nemojte da me pogresno shvatite, ali zasto se raspravljate ovde ne razumem ??

neka svako radi kako misli da je najbolje, pa valjda ovi ljudi koji imaju SSL
na forumu znaju mnogo vise nego pocetnici ne znam samo kako neki ljudi daju sebi pravo da udju u diskusije sa nekime koji se bavi dobrim delom svoga zivota.

i jos nesto sam hteo da kazem ... ako neko napravi hit malo ce ljudi
koji slusaju da kazu e vidi kako je uradio vokale ili da cujem stylus rmx ili BFD ili DFH , mogao je macan da snimi neke zive bubnjeve i da umesto vokala ala aleksandra radovic + jelena tomasevic dovede timberlake-a i janet jackson da odpevaju vokale ....

Toliko ima resorsa na netu da dokaze ovo o cemu mi pricamo da je prosto
gubljenje vremena uci u neku diskusiju ...
Old 14-08-2007, 08:00 AM   #8
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Quote:
Originally Posted by Steka View Post

Toliko ima resorsa na netu da dokaze ovo o cemu mi pricamo da je prosto
gubljenje vremena uci u neku diskusiju ...
BAŠ TAKO !!!

nenad is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2007, 08:46 AM   #9
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Steka View Post
razlika je 25% , ovaj source dolazi od jednog coveka koji
je miksao 50 cent/jessicu simpson/pink itd. itd. filmove holivudske .....
i nas je lik.

toliko.

Ja ipak mislim da je tu negde .... oko 24 %

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 14-08-2007, 10:01 PM   #10
Steka
Member

Steka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ja ipak mislim da je tu negde .... oko 24 %

Pozdrav

hehehe i koji 0.000001 lol
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules