|
|||||||
| Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Superoperater
|
Ljudi vista je po meni zakon. Logican nastavak microsofta, nastao posle XPa, kao potreba da se silne tehnicke novine koje su se pojavile na polju hardvera najzad i iskoriste. Ako se malo pozabavite Vistom, otkricete niz funkcija za optimizaciju sistema na dohvat ruke, dakle, mnogo direktije i jednostavnije mozete uci u samu srz sistema i pogasiti mnogo od dodataka koje imate. A ti dodaci, doduse su brojni. Pocev od podrske za velike rezolucije (ikone su po defaultu tolike da mogu 3 da stanu ukupno na rezoluciju 1024x768), pa do automatskog defragmentovanja, ciscenja, reportovanja, updateovanja...
E sad: Svi se plase da vista jede resurse. Tacno je to, ali ako vista aero trosi graficki CPU, to apsolutno nece uticati na DAW performanse, ali ako je sam KERNEL optimizovan da brze i bolje koristi memoriju, multiCPU, racunarsku periferiju, ja kazem - pogasiti nepotrebne servise, ubaciti sonar i 64bit vistu 64 GB rama, ucitati silne BFDove i ostale 'gladne' plaginove i pokrenuti sva 4 jezgra na vasem procesoru. Mozda je XP bio dobar, ali ga je vreme i novi hardver pregazilo... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pro Member
|
evo da kazem i ja dvije tri posto zadnjih tjedan dana testiram vistu sa sp1 na radnom sistemu
odusevljen sam samim radom unutar os-a, sve je responsivnije i subjektivno glađe nego na xp-u...neke stvari su odlicno napravljene (novi start meni npr.)...sve u svemu, ugodniji je za rad nego xp no...ne mogu nikako ukrotiti dpc latenciju kao na xp-u...kao posljedica nuendo prije pocne stucat na niskim latencijama. sa druge strane...moji glavni alati za rad, premiere i after effects rade bolje nego na xp-u (ostao sam paf koliko je sa afterima rad ugodniji!) tako da ce vista vjerovatno ostati i na radnom sistemu. inace, na prijelaz me potakao novi laptop koji je dosao sa vistom...dok nisam instalirao sp1 vukao se lagano, pogotovo na bateriji kad se spusti procesor...ipak je to laptop...no nakon instalacije sp1 slijedi ugodno iznenadjenje...bronhi - lakse se dise
|
|
|
#3 |
|
Pro Member
|
Nemojte da me drzite za rijec 100% ali sam negdje cuo da su celnici microsofta izjavili da ce xp da se prodaje do 2012 god??? (cini mi se da je ta god u pitanju)
Izgleda da OS ne moze puno dalje dok se hardver ne izmijeni radikalno..... Vista ce proc kao milenijum ili slicni izgleda...
|
|
|
#4 |
|
Vibrator
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
|
Mislim da nece prodavati XP jos dugo ali postoji varijanta downgrade-ovanja Viste na XP. Tu mogucnost cini mi se nudi Dell.
http://www.pcworld.com/businesscente...30_cutoff.html |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
E svasta ovakvih rasprava je uvek bilo i bice ih jos mnogo. Windows vista nije nista posebno sem lepog okruzenja. Ali ljudi se bune i bunice se uvek. sad je mnooogo 2gb rama .. ljudi dva gb rama moze da se kupi za neke sitne pare. Gledano u prcentima vista jede memorije isto koliko i windows xp kada je izasao u poredjenju sam ovdasnjom tehnologijom. Ali da mozda ce vista proci kao i milenijum ali evo vec se sprema novi winodws 7 jer izgleda microsoft je uvideo gresku pa nece tek tako olako da popusti. Dok to ne izadje oni ce forsirati vistu.
Ali verovali ili ne windows vista bolje radi na mac racunarima nego xp . Testirali smo vistu i xp na mac-u i vista radi za 1/3 bolje i brze. A ako toliko mrzite windows zast lepo svi ne koriste mac kad je toliko bolji (a da nepricamo koliko je povoljniji : ) . Zalite se na windows a da njega nema(linux neracunam jer za multimediju i nije nesto pogodan) pucali bi po 2-3hiljade evra za novi mac racunar. kad treba nesto da se menja onda bi tek praznili dzepove. Evo ja ovo pisem sa MAC racunara koji kosta 3000 evra (i to polovanAli Jobs to zna pa nece da da osx na smrtne PC racnare jel bi verovatno propao zato sto niko vise nebi kupovao mac racunare kad vec mogu da instaliraju na obicne pc-je. A neverujem da bi se windows useri(pogotovo ne oni neiskusni) tako lako presli na osx jer pravo da kazem uopste nije tako jednostavan kao sto osx-religija pripoveda. A na kraju zasto bi menjao ono sto radi. Win XP je odlican nemam problema a i da se nesto slucajno desi necu morati da prodajem bubreg da popravim svoj racunar. Vista ce mozda proci ali rec windows ce ostati .PS: a da od skora mozete instalirati osx na pc racunar ali poceticu vas da je to ilegalno. Steve Jobs is watching Ok a sad da pritisnem ctrl+alt+cmd+eject pa da ugasim ovaj mac racunar ...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pro Member
|
Pa radio je i Atari, sto ga promenismo?
A da nepricamo sta je jos ranije radilo. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Pro Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Member
|
Evo i ja da dodam..
Koliko ima znakova sad da ce vista kasnije morati da se instalira .. Recimo sad Microsoft najvise para uzima upravo na downgrade sa Viste koju dobijes uz kupljeni racunar, na XP. Postoji ladno i procedura. Treba da se uslika Vista licenca i slika posalje na odredjeni mail. Zatim pustis instalaciju XP-a, u tu ukucas "neki" broj koji negde "nadjes" (napominjem da je ovo zvanicna procedura), i kada stignes do aktivacije xp-a, pozoves podrsku, oni pronadju mail koji si im poslao i na osnovu svega toga ti generisu kod za aktivaciju. Sve te usluge fino naplate i plus windows. Da bi ti onda shvatio da od downgrade-a nema nista jer ne postoje drajveri za XP!! Zato se sada nikako ne isplati kupovati HP, Acer, Toshibu i slican brend, navlaka je zestoka. A kad se bude isplatilo, i kada bude radilo, radice samo pod vistom. Bedak. Morace windowsi da nam budi i lepi, a ne samo funkcionalni. A to sto je neko spomenuo da ce da salju online feedback o piratskom softveru koji imas instaliran.. glupost. to nije nikakav ni dokaz ni alat.
|
|
|
#10 |
|
Banned
|
Probao sam pre godinu dana Vistu, ali neko najgore prvo izdanje 32 bita...
Sam sistem nije imao nikakve probleme da radi lepo, a onda sam instalirao sve ono sto imam na XP SP2 i probao da stvorim DAW od njega sto se pokazalo veoma uspesnim! Tada sam imao Athlon 64 3200 i 2 gb memorije i osim nekoh sitnijih bagova koji su se javljali zbog softvera pisanih za XP i "na silu" instaliranih na Vistu, pa cak i do nekih pluginova koje nisam uspeo da instaliram (Bomb Factory za Pro Tools) sve je radilo jako dobro. Imao sam subjektivni osecaj da masina to maaalo teze podnosi, ali opet u isto vreme stabilno. Sto se tice DAW-a, stvari su samo bile bolje. Zauzece memorije je prakticno isto kao i na XP32, ali u radu su mi pucanja zbog prepunjavanja memorije jednostavno nestala! Nisam merio koliko sam memorije koristio u nekom od tih projekata, ali te iste u XP nisam uspevao da podignem a da ne puknu. Vistu sam optimizovao koliko god sam mogao i znao u tom momentu i to se opet pokazalo kao ok resenje. Sto se tice procesa i zauzeca memorije, mnogi grese, Vista za razliku od XP sve drzi u svojoj memoriji i to je razlog njenom brzem radu i boljem rukovodjenju memorijom. Kad je XP izasao od prvog dana sam ga imao na particiji i moj AMD na 900 mhz sa 512 RAM-a je to fino podnosio, a tada sam jos primetio da mi sve u njemu bolje radi, stare price o '98. su mi bile smesne u najmanju ruku, sve podseca na ono o zeleznici u Srbiji kako neko rece, ista je prica i sa Vistom sada. Da li ce to ostati Vista ili ce moda to biti neki novi sistem, ne znam, ali da je vreme XP proslo, jeste, ili u najboljem slucaju prolazi pored nas njegov poslednji vagon. Za par dana cu instalirati Vistu SP1 kako 32, tako i 64 bita pa cu testirati rad u njima i okaciti utiske, ali verujem da ce biti vise pozitivni nego negativni. |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|