|
|||||||
| Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
mod?rateur analogue
|
balthazaar, reko si maločas da ne bi da kenjas..
![]() vidim da ti ide na zivce svaka preporuka hardvera, i odma to guras u ekstrem i fantaziras o 50 hiljada eura.. .. ajd oladi.. Synclavier je dao covjeku odlican izbor sprava koje su apsolutno dokazane u tome, i koristi ih cijeli svijet, a ti ga poseres .. ne vidim kako postovi takvog tipa pomazu nekome.. ? pogotovo ovog nebi bilo, da se suzdrzis na komentar sprava s kojima si radio..snimao ploce.. a bojim se da ih na Synclavierovom popisu gotovo i nema. koliko onda nekome vrijedi tvoja preporuka odn. pljuvanje ?? daklem, ko sto kolega Slowstar spomenuse, moje iskustvo je da vecina sample-baziranih pad VSTi kao atmosfere i sl... slabo prezivljavaju u miksu, i uvijek im treba dodatan tretman da se bore sa ostalim posteno snimljenim kanalima. znao sam koristit atmo i hyper, al se gotovo uvijek svodilo na radjenje "od govna pite". gubljenje vremena. jedan JD990 sjedne u 5 minuta, a danas kosta ko jedan bolji plugin. za podosta klasicnih padova i pogotovo ako covjek oce da ih modificira malo po svom ukusu, hardver je ipak nezamjenjiv. medjutim apsolutno nije skup - za jedan solidan , komplementaran sistem od tri legendarne provjerene sprave, npr. mks70, jd990 i d550. da se fino ugurati ispod soma eura. za ostale ambientalnije/modernije, digitalnije varijante, meni umjesto virusa ok rade Nexus i Zebra2.. i additivni Morphine .. i to mi zaokruzuje pricu. u takvoj kombinaciji hardvera i softvera ti malo sto fali. ako covjek ima vremena da se zaje*ava sa produkcijom, takvim vsti-ima jako pomaze send u hardverski reverb algoritamskog tipa (lexicon, ili vss3 na poco i sl), ili da ih se pukne van u analogno kroz neki preamp ili pedalu, analog delay pa natrag... to stvarno PUNO pomogne.. od ostalih VSTija baziranih na kodu, svakako bih preporucio i korg Legacy sa Wavestationom - neisrpni izvor dobrih kompleksnih padova.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Banned
|
napiši mi fino pismo na kucaćoj mašini i pošalji poštom....to je provjereno
![]() ![]() a, ja ću tebi odgovorit golubom pismonošom - isto provjereno... vidi..ja ovako kucam...ova slova ne valjaju...sva su nešto fina i ista...nisu masna...onako fino kad opališ po kucacoj mašini...pa jedno masnije, drugo manje..ko oscilatori na analognom sintu! Upravo u toj nesavršenosti je čar .....eeeeh a tek kad umočiš pero od galeba u mastilo pa sastaviš depešu...probo sam ja Word, ali nije to to....nema taj filing...![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ma neee neee...neću da kenjam...evo priznajem da treba da se kupi svaka sprava sa one liste da bi pravio padove...svaka do jedne! I ja savjetujem svakom ko ne umije da napravi pad da kupi svaku od tih sprava! Časna riječ! |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Banned
|
Quote:
Znaš šta sam čuo....(ispavite me ako lažem)....čuo sam da ima jedan kabal koji se spoji sa sintisajzerom i preko tog kabla se taj zvuk snimi...onda ga nekako prebaciš u kompjuterski format i podigneš na nešto što se zove internet...onda ja dođem, snimim to na moj kompjutor i slušam to...možeš tako i iz Amerike ako oćeš...Stvarno je moderna tehnika čudo...kasetu snimiš pravo u kompjuter i slušaš ko da si tu...ja prvo nisam vjerovo...rekli mi - probaj! Ja probo i uvjerio se...fantastična stvar! Valja probati! Fino upišeš ime sintisajzera koji te zanima i možeš da slušaš i gledaš kako ga ljudi isprobavaju i sviraju na njemu... nemoj se naljutiti što sam malo sarkastičan ...nije sa zlom namjerom....ali i ranije si iznosio taj argument koji je poprilično smiješan u doba kad na internetu možeš da nađeš demo-e za gotovo svaki sint ili spravu koja te zanima..
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Pro Member
|
G Force Virtual String Machine - mozes izvuci dosta dobre "chorusne" padove sa prigusenim filterom.
U-he Zebra 2 sa onim ekspanzijama je dobar za razne soundscape padove. Na debeli analog zvuk u VST svetu zaboravi ![]() Synclavier je odlicno kategorisao padove i sprave za njih i mislim da bi za pocetak jedan JD990 bio super izbor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Banned
|
Roland JD990 je digitalni rompler....kako ćeš onda sa njim dobiti nešto što liči na debeli analogni zvuk?
Posle ću upaliti jednu spravicu koju možeš kupiti legalno za stotinjak evra....pa ću vam postaviti par pedova što ću na brzinu isprogramirati... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Banned
|
Evo na brzinu sa lap topa i slušalica od 5 evra....
varijacije na jedan pad što sam napraviopad1 pad2 pad3 U pitanju je vst rompler puno slabijih mogućnosti od hypersonica....molim da mi se precizno tehnički objasni zašto ova spravica dava tako lošije rezultate od vašeg toliko cijenjenog hardvera... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Member
|
Atmosphere - Warm Glue
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
Uhhh, ne znam zasto i oko najbezazlenijih tema mora da se otvori nepotrebna rasprava i pretvori u prepucavanje oko necega sto i nije bila srz price...
Elem, ne spadam u hard manijake, a jos manje u (trenutno jako fancy) vintage/analog/tube idolpoklonike. pristalica sam toga da u dobroj produkciji i hard i soft, i tube i diskretna elektronika, i analog i digital sprave imaju svoje mesto i polja primene gde su "malo jaci od drugih". Ko je hteo da vidi u mom proslom postu (a, neki nisu), napisao sam da i neki (vec navedeni) soft (VST) instrumenti mogu da dobro da posluze za "pravljenje" pad-ova, ja sam na to dodao "hard stranu" koja nije bila pomenuta, dajuci spisak predloga sprava koje, pri tom, vecinom i posedujem (kupovalo se godinama), tj. poznajem "iz prve ruke", a ne, kako bi neki sugerisali, iz You Tube klipova, koji i sa ukljucenim famoznim "HQ dugmetom" ne mogu prikazati sve nijanse neke sprave, vec tek mozda osnovni karakter. Da i ne spominjem da u 80% slucajeva momci (i po koja devojka) koji prave takozvane demoe nemaju ni talenta, ni pojma sa sviranjem i pravljenjem preseta, koji su cesto tragicni i antireklama za "tretirane" sprave. Takodje, ako se setimo formulacije pitanja (a, neki su, nazalost, zaboravili), pominjali su se padovi za upotrebu u produkciji poput V.Georgijeva i S.Vasica. Iako, licno, ne preferiram preterano taj tip produkcije, pouzdano znam da su u 95% koriscene hardverske sprave, neke od njih su i navedene. I, da ne zaboravim, "ne morate" imati sve navedene sprave da bi imali i dobre pad-ove, date su samo opcije (ima ih i jos), a jos manje vazi da je to za one "koji ne znaju da naprave pad, ali imaju para za bacanje". Upravo je suprotno, navedene sprave najcesce imanju (prilicno) "dublji" editing od bilo koje soft "sprave" i potrebno je (uglavnom) vise umeca i strpljenja da se dobije nesto, nego kobajagi "isto to nesto" u polu-instant soft varijanti. Kombinacija od dve-tri sprave sa spiska moze biti odlicna baza (za neveliki novac) uz nekoliko (takodje probranih soft instrumenata). Takodje, ne secam se da sam igde pominjao "fat analogiju", dobro se cuvam takvih generalnih iskaza, uostalom, na celom (famoznom) spisku jedva da ima dve analogne sprave i "par" hibrida, dakle nikakve starine ili perverzije, vec sprave koje se realno koriste. U tom slicaju mogao sam pominjati i: Jupiter8/MKS-80, OB-8/OBX, Prophet10/T8, Memory Moog, Elka Synthex, CS80, PPG Wave, da ne idemo dalje, ali to trenutno (osim ako nemate srece i dosta love) nije realna opcija i bilo bi preterano preporucivati to kao resenje. E, sad mi pade na pamet, da je pitanje bilo postavljeno: Sta za padove (al, za dzabe)?, moj odgovor ne bi imao smisla, onda se resenje zna - "narodne" verzije (vec navedenih) VST instrumenata, i to je to... Ipak, mislio sam, mozda se radi o coveku koji kuci ima i nesto od hardvera, ili neko od njegovih drugara, kolega, ili postoji u studiju gde radi, ili je voljan da kupi. Previse je onih koji se "bave produkcijom i aranziranjem", a najveca ulaganja u posao su im u prazne DVD-ove i MIDI kabl. Sto se tice realnih cena hardvera i softvera, tu je cluster sve rekao, pa koga ne mrzi neka uporedi cene pojedinih komada hardvera i pojedinih (preporucivanih) VST instrumenata... Sto se tice upotrebne vrednosti i tu su cluster i slowstar primetili nepobitne i mnogo puta u praksi potvrdjene cinjenice i tu, isto, ne bih nista dodavao, dovoljno je receno. Ovo nikako ne znaci da nema upotrebljivih VST instrumenata, dakako da ih ima, cak veoma dobrih, uostalom mnoge i sam koristim, medjutim vecina "sami za sebe" zazvuce ok, ali u miksu jednostavno nestanu, da ne duzim o ostalim "fenomenima"... Eto, godinama paralelno koristim i T3EX i Wavestation AD (hard) i Korg Legacy i ne bih se odrekao ni jednog... Baltazaar je ostavio i primere (u tri verzije) jednog soft pada, i zapitao se sta je tu losije u odnosu na (pretpostavljam slican preset) hard spravu? Moje impresije su: 1. Preset je napravljen da "zadivi na prvu loptu", "krupan" je i prostorno - frekventno potpuno "zasicen"; 2. Kao takav, gotovo je potpuno neupotrebljiv u bilo kakvoj matrici bez radikalnih zahvata (eventualno pad2 bi mogao da malo manje smeta); 3. Vestacko "ukrupnjavanje" nije pomoglo da se nadomesti siromasna stereo slika i nikakav 3D plan, sto bi valjda, po definiciji, ovakav tip pada trebalo da ima; 4. Signal zvuci kao "da nije u fazi sa samim sobom" i ima neprijatne frekventne nus-produkte u podrucju 4-8KHz (vestacki airy) i lazni "muddy" bass deo spektra; 5. Sam polazni preset je (ovo je mozda stvar ukusa) jako ruzno i "grandomanski-neukusno" layer-ovan, koristeci, pri tom, kako stvari stoje, ne bas preterano kvalitetnu "sample sirovinu"; 6. "Produkciju pada" cini i to da se isti i odsvira harmonski ispravno, u pravom slogu (registru, obrtu), pa i za najbolji pad nema spasa ako se rogobatno odsvira. U datim primerima (ko god da je svirao) upravo se cuje nepoznavanje harmonije i tonskog sloga, koliko god to bilo uradjeno "na brzaka"... Ko nije lenj neka potrazi demoe koje je svojevremeno okacio Don Solaris za JD-990, pa nek oseti "ima li tu razlike" i kolika je.... Dakle, resenje je i hard i soft; hard (kao i soft ponekad) je u nekim situacijama tesko zamenjljiv, a ne mora biti preskup i nedostupan. ![]() Raspisah se, izvinite na duzini...
|
|
|
#9 | |
|
Pro Member
|
Quote:
![]() Ja na zalost nemam toliko iskustva sa ne-rompler spravama koje je synclavier pobrojao ovde, ali sam primetio kroz duuugo posedovanje tezgaroskih makina (od U20, d70, t2, x3..... pa do danasnjih motif/fantom/extreme)... da bi se i kod danasnjih sprava mogla postaviti neka podela po kategorijama, odnosno, da ne radi svaki rompler dobro sve emulacije (logicno). Meni je npr fantom (imam generaciju pre X) dosta bolji od Motifa kad se radi o mekim i toplim, pa 'voice' tipu padova. Takodje, kad se radi o nekim sweep, i ostrim padovima, tu je Korg u blagoj prednosti. Opet, motif mi ima najbolje 'oberheim style' zvuke, sto padove, sto analog brassove... takodje, prophet samplovi mi najbolje zvuce na motifu.... opet zvonasti zvuci... Dx plug-in za motifa... Soft... mozda se nisam dovoljno udubio, ali cak pored ovih romplera koje posedujem, retko ga koristim, a verovatno ga ne bih ni pogledao da imam prave makine iz posta gore
|
|
|
|
|
#10 |
|
Banned
|
topla preporuka za čitanje!
evo , da se svi pomirimo http://emusician.com/sftinstruments/...real_emulated/ |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|