Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-03-2010, 09:11 PM   #1
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Caskom izedituj pesmu...

Eh...

poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 01:42 PM   #2
diviner
Administrator

diviner's Avatar

gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 02:44 PM   #3
google
Banned

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.
Trebas napisati to ne stoji (pa citiras sta konkretno) jer (pa navedes argument).

Meni je svejedno sta ti mislis o tome, lepo sam rekao da ne citate moje postove, vec da napicite 100 kanala u projekat, i na svaki po par efekta, od kojih svaki daje po nesto svoje.

Pitaj Slobu oko aranzmana, ukoliko nije batalio ovaj forum.

Muzika je starija od kompresora, ja sam mislio da to zna svako. Svi problemi u miksu postoje i u zivom izvodjenju, i moras ih resiti drugacije. Napisao sam kako se to moze uraditi, to je sve... Ako ti se ne citaju moji postovi, stavi me na ignore listu.

Last edited by google; 14-03-2010 at 03:00 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 04:32 PM   #4
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 04:41 PM   #5
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser
Dirigent u stvari diriguje ovima u reziji, a ne muzikantima i to je popularna tehnika "edit on the fly". Leva ruka volume i eq, desna compresor (zajedno sa treshholdom i envelopom...

Last edited by silicon science; 14-03-2010 at 05:30 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 04:47 PM   #6
google
Banned

silicon science, postoji jos muzike, osim crnca koji nesto trtlja. On u stvari ne repuje, vec daje instrukcije neiskusnom ton majstoru, pa se sit upljuje dok ovaj ne smiksa to malo jada sto ga prati.

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Dirigent radi ono sto mi radimo sa automatizacijom i kompresijom. A umesto eq imas pauze i orkestraciju.

Svaki instrument svira u svom registru. Umesto da imas tri instrumenta koji sviraju u i istom registru i guse se, pa im das svakom razlicit eq da bi se culo malo bolje... Ili ne sviraju istovrenemo ili ne sviraju dugo istovremeno. To su sve jednostavne i prakticne stvari, treba jos imati pesmu i talenat... Pa ce zvucati.

Sa eq kopom i sl. ti mozes nekako smiksati lose napisanu pesmu da bude podnosljivo. A ako je dobro napisano nema potrebe da se miksa. Volumen, panorama. Dosta. Sto manje efekata, zvucace bolje.

A ako imas makar sta, onda mora ici gomila efekata da bi maskirao sve sto ne valja. Ako je sve ok, nema potrebe bilo sta maskirati. Imas gomilu jazz sa cudnim panoramama 1. glas u centru, bubanj i bas levo, klavir desno i sl. sto nikad nisam razumeo, da zvuce fenomenalno, a snimani su pre 30-40 godina. Ima i dobrih mono snimaka, ili samo sa dva mikrofona... Postoji jos nesto osim crnca koji nesto trtlja.

Last edited by google; 14-03-2010 at 04:55 PM.
Old 14-03-2010, 05:45 PM   #7
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora, ali sve ovo sto je Google napisao ima smisla. Mnogo puta sam se uvjerio kako previse kanala i puni rackovi efekata mogu ugroziti muziku. Kad virtuozi natrpaju natrpaju pun projekat bubnjeva, perkusija, tepiha, bass linija, strg-sova, gudaca i duvaca, horova, par gitara (''jedna akust. nek' vozi ritam a druga nek' razlaze sa strane...'' i jos strg-sova, uz obavezne riffove koje treba rasiriti, pa ispod njih podvuci jos, pa daj malo te distorzije da bude u pozadini, ma daj jos i clap na refrenu, gdje je taj bongo,... da ne nabrajam, i sve to svira od pocetka do kraja, i sve treba da se cuje??? Ispade neukusna corba od ideje koja je obecavala... Zvuci li nekome ovo poznato?
A ovamo, ljudi urade aranzman sa 3-4 instrumenta (vodeci racuna o ovome sto je Google napisao) i sve puno, zaokruzeno, mocno.
I opet, ponavljam: naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora ali se zna i pretjerati.
Gmile is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 06:00 PM   #8
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Sve to stoji...

Ali google poistovjecuje i mjesa glazbene/muzicke elemente, orkestraciju, aranzman, sa tehnickom obradom zvuka, ekvalizacijom itd...

Kad je vec pominjao primjer sa dva fudbalera, evo da i ja napravim analogiju:

Kompozicija/orkestracija - raspored igraca, taktika...

Obrada zvuka - tehnicka spremnost igraca...

Jedno bez drugoga ne moze da ide, i pobjeda u utakmici moze da se ostvari samo sa oba ova elementa u cjelini. Ne mogu samo raspored igraca da donesu pobjedu, ako stavite amatere igrace, kao sto ni 2-3 spica, a nijedno krilo, ne mogu donijeti pobjedu u utakmici (slican primjer koji je on vec iskoristio).

Mozda nije bas najbolja analogija, ali kapirate da to nema smisla direktno porediti i mjesati, menjati jedno drugim (i jedna i druga strana mora da bude dobra, ako zelite kvalitetnu kompoziciju/utakmicu).

Last edited by diviner; 14-03-2010 at 06:40 PM.
diviner is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 06:02 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

heh, od thread u.....

bas volim kad neko otkrije toplu vodu

moze i muzika i bez muzike, aranzman bez aranzmana i instrument bez instrumenata, ali to je vec Zen i dosta ga je tesko snimiti u studiu

moj mali doprinos pohvali ludosti....
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2010, 06:18 PM   #10
google
Banned

Ko se bavi el. muzikom i sl. modernim pravcima, nema potrebe da cita ovo sto sam napisao. To vazi samo za obican mali orkestar koji zna da svira.

Za "elektroniku" je bolje da ima gomila kanala i efekata jer ionako ni jedan ne zvuci, pa je bolja guzva, da se ne cuje sta koji svira, jer ne svira ni jedan.

Quote:
Originally Posted by Gmile View Post
Naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora, ali sve ovo sto je Google napisao ima smisla.
To zna svako ko ima iskustva u radu.

Ja sam poceo tako kako si opisao. I sad radim sa 3-4 instrumenta. Npr. 2003 god. sam radio projekat sa 110 kanala koji komp nije moga terati, pa sam radio tri odvojena projekta koje sam posle eksportovao. pa ponovo uvozio u 4. itd.

Problem sa malo instrumenata je u tome sto se jasno cuje sta ko svira. Ako je los aranzman ili slaba melodija ili dosadna harmonija, to ce se sve mnogo jasnije cuti nego u pretrpanom projektu.

Ako se pazljivo napise, onda zvuci i nema muke ni oko cega. Dakle, bolje je da se covek potrudi da napise i uradi svaki ton, nego da se natrpa gomila sranja koja se posle miksa do besvesti- naravno bez rezultata. Jer se do kraja ne uradi nista, a vreme prodje...

I ponovo dodje do toga da se radi pazljivo deonica po deonica, a vec posle 2. instrumenta to pocinje da zvuci. Doda se jos jedan ili dv,a da pomalo sviraju i to je to.

Ima milijardu audiofilskih snimaka tipa 2-3 instrunenta, za koje sam se uvek pitao sta im rade? Ne rade nista. Napise se ok, lepo snimi i to je sve.

Last edited by google; 14-03-2010 at 06:30 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules