Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2011, 09:27 PM   #1
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Onda ona pojava nema veze s tim....
OK, onda neću da drkam odozadi Adamovca ...

pametno je sacuvati merenja ... .[/quote]
Ni?ta ne bacam niti deletiram ... od prvih slikica gdje je bio kr? u podrumu ... tak da nema? frke za mjerenja. Spremljena na sigurno ..

Quote:
...koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio...
OK, Prila?em sliku novog RT60, pa me ne?to zanima ...

Kao ?to vidi?, RT60 je u visokima vi?e onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa ?irim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije va?an, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ...

Quote:
p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.
He, he, iscrtan mi je pod , a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...

P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litra?u elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 09:45 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
OK, Prilažem sliku novog RT60, pa me nešto zanima ...

Kao što vidiš, RT60 je u visokima više onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa širim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije važan, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ...
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.

Imamo posla sa malim prostorijama i NEMAMO prostora da posebno i zasebno tretiramo svaki problem, nego da jednim potezom pobijemo sto vise muva... a napravimo sto manje stete... zato su mozda potezi u akustickom sredjivanju malih prostorija tako drugaciji od onih na koje smo navikli da citamo po knjigama i casopisima.... time se malo ko i bavio do danas... jer nije ni bilo potrebe... sve se resavalo sa odlukom da se u malim prostorijama NE PRAVE studiji i kontrolne sobe!... E sad su druga vremena, prostor sa plafonom od 5m je skup za najam i gradnju, ljudi se sele da rade u stanove, i podrume... mnogi vole da rade u pidzami... itd.. tako da sad vise ne mogu inzenjeri da ignorisu male prostorije jer postoji tvrdoglava potraznja.
Quote:

He, he, iscrtan mi je pod , a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...
mudro.
Quote:
P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litražu elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 10:32 PM   #3
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.
OK, hvala jo? jednom na neiscrpnoj mudrosti koju dijeli? ... volim da upijam ...

Quote:
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ...
Tak sam si i brijo, pa nisam ni uvrstio u proračune ... Ne znam točno kada bum mogao da počnem sa binarnim, jer sam malo dekanteros, a i mic bum doskora morao da vratim, ali ću ga poslije moć ponovo da posudim, pa ćemo vidjeti kaj sam uradio ...

Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...

Studio Predator
Old 09-02-2011, 10:40 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......
Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...
nema na cemu

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 10-02-2011, 01:31 AM   #5
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

E ljudi...
Stvarno uživam čitajući ovaj thread!
Na momente imam dojam da ste obojica totalni luđaci koliko pedantno idete u detalje i da bi vas obojicu poslao da malo kopate dunav-tisa-dunav da ohladite glave... Ali to je to! Tako treba!
Ma ovaj cjieli thread bi jednom trebalo prevesti na engleski da cijeli svijet nauči ponešto!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 03:45 AM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... kako stoji na komercialnim forumih: da trebalo bih!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 09:01 PM   #7
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Ej, LJUDI ... Prednost ?to imam stalni posao svaki put me "iznenadi" ... Za?to ? Zato jer sam danas shvatio da mi je materijal za moje binarne difuzore na dohvat ruke ... Uglavnom, imam dovoljnu količinu da?čica dimenzija 7 cm ?irine, 114 cm du?ine i 1 cm debljine ... So, binarni difuzori, "hir aj kam" ..

Pa stoga imam jedno pitanjce for Boggy!

Idem po tvojoj tablici recimo od pozicije 113 do pozicije 55 na glavnom "oblaku" iznad pozicije slu?anja. Da li mogu da idem redoslijedom s lijeva na desno u jednom redu, pa pređem u drugi s desna na lijevo na stavljajući sekvencu (kao na slici, prateći strelicu) ili ...

S druge strane, nisam ba? razumio, pa zato pitam u vezi bočnih absorbera. Kada postavljam binarni difuzor na njih, postavljam ih okomito, jel? Recimo da sam i?ao od pozicije 100 pa do pozicije 75 (govorim trivijalno ) s lijeva na desno na lijevom absorberu. Zar onda idem od pozicije 75 do 100 s lijeva na desno na desnom absorberu ? Odnosno kao ZRCALNA SLIKA ?

To Shot ... Hvala ?to prati? ...

Studio Predator
Old 13-02-2011, 12:06 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Shot,
Nisam stigao ranije da ti odgovorim opsirnije...

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
E ljudi...
Stvarno uživam čitajući ovaj thread!
Izuzetno mi je drago!
Quote:
Na momente imam dojam da ste obojica totalni luđaci koliko pedantno idete u detalje i da bi vas obojicu poslao da malo kopate dunav-tisa-dunav da ohladite glave... Ali to je to! Tako treba!
Da, detalji su vrlo bitni zato sto odlicno cujete svaku nedoslednost u simetriji kada akusticki tretman pocne da se blizi najboljem sto moze... zato treba biti oprezan od pocetka... pa makar to izgledalo i "ludacki"
Quote:
Ma ovaj cjieli thread bi jednom trebalo prevesti na engleski da cijeli svijet nauči ponešto!
Hm... nismo preveli ovaj thread, ali smo ipak uradili nesto... prosle godine nam je objavljen rad na Audio Engineering Society Convention u San Franciscu:

"Davidovic Z., Petrovic B.: Acoustical Design of Control Room for Stereo and Multichannel Production and Reproduction - A Novel Approach, 129th AES Convention 2010, San Francisco, CA, USA" (clanovi davidov i boggy sa Rumskog)

To je nov princip dizajna u studijskoj akustici koji obezbedjuje sustinsku kompatibilnost izmedju stereo i surround sistema monitoringa , bez favorizacije prednjih i minorizacije zadnjih zvucnika, a da pri tom bude i jedinstven nacin za kvalitetni akusticki tretman malih soba (30-200m3), prvi takav u svetu. Nazvali smo ga "MyRoom Design", e sad, videcemo koliko ce biti popularan i koliko ce uspeti da potisne ostale principe, u malim sobama, koji nisu namenjeni njima a inertno se primenjuju, po sistemu "vid'la zaba da se konji potkivaju, pa digla i ona nogu."

Delimicno, u Eomsy-jevom primeru upravo savetujem osnove na kojima se bazira "MyRoom Design".

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 13-02-2011 at 02:14 AM.
Old 13-02-2011, 12:36 AM   #9
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Čestitam!!! Veoma zanimiv rad.
Akustiku dobro pratim oko 15 godina i ništa osobito nije bilo osim "Massenburgove sobe" i...
... na žalost u današnjem svijetu je sve odvisno kako je sve menađersko podržano a ne što je zaista kvalitetno i inovativno!
Samo tako dalje Bogic&Zorica!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules