Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 14-09-2005, 09:30 AM   #1
alektom
Member
 
alektom's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beograd
Posts: 95
Default Pitanje u vezi UAD-a.....

Zasigurno ce vam moje pitanje zvucati krajnje glupavo, ali shvatate da na ovom forumu ima ljudi cije je znanje daleko ispod znanja vecine ovde....
Elem, trenutno imam karticu Terratec Phase 22, pravim isklju;ivo elektronsku muziku, prakticno bey spoljasnjeg hardware-a izuzev midi kontrolera, od plug in-ova koristim Waves... Zvuk koji postizem, iako je dosta dobar ipak nema punocu i toplinu koju zelim da postignem.
Pitanje je sledece: da li bih kupovinom UAD-a i koriscenjem njegovih plugs dobio kakav pomak ili bi bolje bilo da investiram u neki drugi deo opreme (compresor, ...)
Nadam se da vas nisam previse zgrozio ovim pitanjem......
alektom is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 11:15 AM   #2
dr.Ru
Administrator
 
dr.Ru's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Novi Sad
Posts: 1,422
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

da, dobio bi punocu i vise nego sto ocekujes. Zasigurno.
Ako radis elektronsku muziku, i nije ti bitan analogni izvor (gitare, blabla....) vec editujes digitalne zapise (wave).... hardware kompresor na tom nivou ti nije ni potreban.
__________________
M
dr.Ru is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 11:54 AM   #3
Eon
Super Moderator
 
Eon's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Banja Luka
Posts: 3,226
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Quote:
Originally Posted by dr.Ru
...hardware kompresor na tom nivou ti nije ni potreban.
Istina je ali moze da pomogne u stvaranju punoce zvuka ako se koriste lampasi, samo izlaz iz kartice spojis na ulaz u compresor i zeljeni instrument ima da zvuci masno.
__________________
Ako mislis da mozes-u pravu si,ako mislis da nemozes-u pravu si!
Eon is online now   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 12:30 PM   #4
alektom
Member
 
alektom's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Beograd
Posts: 95
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Da, to mi je i bio plan sto se tice kompresora, da uzmem lampasa, samo me interesuje kako bih nadgledao stepen kompresije, obzirom da sam navikao na preciznost plug in-a....
Morao bih da se oslonim na sluh i VU metre compresora?
alektom is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 01:42 PM   #5
Eon
Super Moderator
 
Eon's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Banja Luka
Posts: 3,226
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Muzika se slusa zar ne....?!?!?!

Manje gledaj a vise slusaj
__________________
Ako mislis da mozes-u pravu si,ako mislis da nemozes-u pravu si!
Eon is online now   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 03:14 PM   #6
dr.Ru
Administrator
 
dr.Ru's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Novi Sad
Posts: 1,422
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Eon je u pravu.
Ja sam isao logikom slabijeg budzeta, zato sam rekao "na tom nivou".

Istina, najbolje je i jedno i drugo... pitanje je koliko bi morao da platis kompresor koji bi imao vise da ponudi od UADa. Po meni, minimum 1500 eura a da se meri sa UAD kompresijom
__________________
M
dr.Ru is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 03:36 PM   #7
Oggy
Moderator
 
Oggy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,125
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Ne postoje minimumi i maximumi. Neko moze i da mu pokloni kompresor i da ga plati vise nego sto treba...
Postoji termin "potreba" i "mogucnost"
Da bi koristio hardverski kompresor, u najmanju ruku mu je potrebna visekanalna kartica i opet, u najmanju ruku, tj. obavezno stereo kompresor.
U praksi bi to znacilo da kartica mora da ima najmanje 4 outa da bi ovo "igralo".
Znaci, da bi koristio hardverski kompresor morao bi da imas najmanje emu 1820 + sto bi morao da kupis i stereo kompresor.
"Lampas" ne znaci uvek "dobro" i "masno", vec uglavnom znaci "jeftin zvuk za vise para nego sto bi bio jeftin sa solid state jeftinim preampom"

Dakle, ozbiljni lampasi se krecu u ciframa koje ces tesko izdvojiti, te je moje misljenje da cak i ako se odlucis za tu kombinaciju, njih izbegnes i uzmes pristojan solid state za te pare. U suprotnomm ces platiti natpis "tube" koji osim samog natpisa, uglavnom nosi i losiji zvucni rezultat koji je "topliji" samo zato sto je pregoreo ili izoblicen.
Dakle, sa hardverskim kompresorom, cifra bi ti bila negde oko 1500 jer moras da dokupis i kartu.
Sa druge strane, imas UAD koji u osnovnoj verziji kosta 400-450 evra, ali ne dobijas nista od onih "carobnih" sprava, pa je neophodno da uzmes ili "studio" ili "ultra" pack gde dobijas upravo sprave zbog kojih UAD vredi.
Tu ti ulog raste na 800 ili 1200 evra, ali u isto vreme mozes upotrebiti vise sprava, dok kod hardvera mozes samo jednu.
Mislim da bi eventualno bilo idealno i jedno i drugo
Izbor je na tebi.
__________________
"Ne znam sta se desava, imam strah od pletenja..."

http://www.sunflower-fest.com/



Oggy is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 03:49 PM   #8
Gianfranco
Senior Member
 
Gianfranco's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Beograd
Posts: 706
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Trebaju ti pre svega hardverski sintisajzeri.Znas UAD-ovi kompresori su sjajni ali nisu bas toliko cudesni,da od nekog soft sintisajzera naprave da zvuci masno kao Virus C recimo...

Za elektronsku muziku preporucujem sledecu kombinaciju:

Powercore Element + Virus Powercore multi-licence + UAD Studio Pack

Sve to za oko 1500 eura.

Kada exportujes Virus u audio ostaje ti ceo Powercore za Sony Oxford EQ-e itd...

PONAVLJAM: Nema nista od elektronske muzike bazirane samo na postojecim soft synth-evima!!! Gubljenje vremena,energije itd...
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 04:55 PM   #9
lesha
Vibrator
 
lesha's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Novi Sad
Posts: 6,484
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
PONAVLJAM: Nema nista od elektronske muzike bazirane samo na postojecim soft synth-evima!!! Gubljenje vremena,energije itd...
pa nije bas potpuno tacno..

mozda zvuci kao da se tesim, ali definitivno ima odlicnih, cak i besplatnih vst sintova koji kad se layer-uju zvuce priblizno dobro..

ako kraftwerk moze da koristi reaktor, zasto ne bi i mi ?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2005, 04:59 PM   #10
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.
 
Mogli's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: SO
Posts: 2,362
Default Re: Pitanje u vezi UAD-a.....

Quote:
Originally Posted by Oggy
Tu ti ulog raste na 800 ili 1200 evra, ali u isto vreme mozes upotrebiti vise sprava, dok kod hardvera mozes samo jednu.
Evo ovde ti je Oggy dao poentu celog problema ili odgovora na pitanje.
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pitanje u vezi SansAmp PSA-1 vly Ostali muzički instrumenti i studijska oprema 15 09-10-2009 11:31 PM
Pitanje u vezi monitoringa Jan Monitoring 11 13-08-2009 04:42 AM
PITANJE u vezi luna2 trovac DSP forum 5 15-06-2005 02:04 AM
pitanje vezi pluginovi saki Audio Software 8 16-05-2005 12:47 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors