Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2011, 12:59 PM   #1
igormink
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 218
Default Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Ne znam jel spada tu, ali da probam:

Zanima me da li je ovo izvedivo. Naime radi se o 2 kanalnom (stereo full track) magnetofonu. Ono ?to bi ja je slijedeće; snimim bubanj na jedan kanal i bacim tu traku na komp. Slu?am bubanj s kompa a na magnetofon snimam bas. Prebacim bas na komp, pa slu?am to dvoje i tako nadograđujem kanal po kanal. Problem ove tehnike je naravno da se traka neće kod svakog poku?aja vrtiti apsolutno jednakom brzinom, pa bi moglo doći do razila?enja. Da li mogu na jedan kanal na traku nasnimiti neki signal iz kompa koji bi onda slu?io u svrhu sinhronizacije, a na drugi snimati materijal koji ?elim?
Ideja je 2-kanalac iskoristiti kao vi?ekanalnu ma?inu, a potencijalno gomilanje ?uma mi u ovom slučaju ne prestavlja problem.

Po?to se radi o lampa?koj studijskoj ma?ini, neka vi?ekanalna verzija ne dolazi u obzir, a zvuči perfektno i htio bi iskoristiti njegove prednosti.

Hvala
igormink is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 01:19 PM   #2
DaBear
VIP Member
 
DaBear's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: London UK
Posts: 5,794
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Ne znam jel spada tu, ali da probam:

Zanima me da li je ovo izvedivo. Naime radi se o 2 kanalnom (stereo full track) magnetofonu. Ono ?to bi ja je slijedeće; snimim bubanj na jedan kanal i bacim tu traku na komp. Slu?am bubanj s kompa a na magnetofon snimam bas. Prebacim bas na komp, pa slu?am to dvoje i tako nadograđujem kanal po kanal. Problem ove tehnike je naravno da se traka neće kod svakog poku?aja vrtiti apsolutno jednakom brzinom, pa bi moglo doći do razila?enja. Da li mogu na jedan kanal na traku nasnimiti neki signal iz kompa koji bi onda slu?io u svrhu sinhronizacije, a na drugi snimati materijal koji ?elim?
Ideja je 2-kanalac iskoristiti kao vi?ekanalnu ma?inu, a potencijalno gomilanje ?uma mi u ovom slučaju ne prestavlja problem.

Po?to se radi o lampa?koj studijskoj ma?ini, neka vi?ekanalna verzija ne dolazi u obzir, a zvuči perfektno i htio bi iskoristiti njegove prednosti.

Hvala

nisi rekao koja je muzika, ali predpostavljam neka ziva svirka (inace nema svrhe raditi na magnetofonu).
Inace, najbolje, stavi klik track (hi hat, ili neki mali tanki loop) u pravom tempu, pa posle kad prebacujes u PC, mozes da znas gde ide odprilike , pa ga ciljaj na uvo i oko...drugacije ne moze!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 01:26 PM   #3
igormink
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 218
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Pozdrav,

Naravno radi se o živoj svirci. Gađa se vintage ('50s, '60s) zvuk (vintage su preampi, mikrofoni, instrumenti, a i pristup svirci), makar znam da se od ovog diže kosa ljudima na glavi
Ma razmišljam da mi ne bi bilo problem naciljati početak trake, nego magnetofon vjerojatno ne drži konstantnu brzinu trake za vrijeme snimanja i reprodukcije, pa mislim da bi tu moglo doći do problema.

Inače radi se i o dosta staroj mašini - Studer c37
igormink is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 01:36 PM   #4
DaBear
VIP Member
 
DaBear's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: London UK
Posts: 5,794
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Pozdrav,

Naravno radi se o ?ivoj svirci. Gađa se vintage ('50s, '60s) zvuk (vintage su preampi, mikrofoni, instrumenti, a i pristup svirci), makar znam da se od ovog di?e kosa ljudima na glavi
Ma razmi?ljam da mi ne bi bilo problem naciljati početak trake, nego magnetofon vjerojatno ne dr?i konstantnu brzinu trake za vrijeme snimanja i reprodukcije, pa mislim da bi tu moglo doći do problema.

Inače radi se i o dosta staroj ma?ini - Studer c37
naravno, ako se magneteofon mnogo raspada u brzini, onda je problem...tad i stim nece da valja kad se prebaci na PC...probaj pa vidi!
A sve moze na uvo da se nacilja (i na OKO) naravno...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 01:37 PM   #5
igormink
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 218
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Pa baš ću probati, ovako na uho zvuči dosta točno, nastojali smo ga dovesti u neke gabarite, a service manual kaže da je wow & flutter oko 0,2% što ne bi trebalo biti jako čujno, pa ću probati

Evo primjer onoga što radimo, iako ovo je cover, a radimo i autorski materijal
http://www.box.net/shared/pytdxzzs3i

Last edited by igormink; 09-03-2011 at 01:40 PM.
igormink is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 02:22 PM   #6
Bockie
Moderator
 
Bockie's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: ) Recording
Posts: 4,431
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

C37...?!?!?!

To je zlo i naopako od masine!!! I danas ocuvani drze momacku cenu, idu i do hiljadarke ako su u dobrom stanju...

Treba da se uradi nekakav sync... Mislim da je moguce odraditi neki analog midi sync. Ne mogu da se setim tacno kako je to islo u Studiju M u NS, ali saznacu...
Da li je sam MCI imao sync signal, ili se on pustao sa semplera ili kako li vec, ali se to snimalo na jedan kanal, i onda si imao ostala 23 za snimanje. Sempleri su pustali po 6 ili 8 kanala od jednom... Pa iz dva-tri puta nasnimis sve... Ali to je midi jbg...

Ali evo, sve i da to izvedes, mislim da je poprilicna vratolomija, jer imas samo jedan kanal...

E sad, kolika je razlika kada se direktno usnimava na traku i kada se vec snimljen materijal u PC "prevlaci preko trake", to je vec pitanje. Mislim da je mnogo brze i lakse ici direkno u PC, i zatim 2 po dva kanala prevlaciti. Ovo sam i sam isprobao i ne treba ti sync ni nista od toga...

Pustis dva kanala sa kompa, i upalis snimanje na magnetofonu i odmah sa repro-glave vracas signal na nova dva kanala u komp...
Ovako su sanse za los sync na minimumu...

Dobijes kasnjenje u odnosu na izvorni signal za tih 2 cm rastojanja izmedju glava,brzine trake i navodni "shadow" (preslikavanje) sa rec na repro glavu, ali mislim da je to prilicno zanemarljivo, evo iz "petnih zila" sam se naprezao i nisam uspeo da ga cujem i to na daleko manje ozbiljnoj masini, Revox B77...
__________________
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 03:49 PM   #7
Jan
Pro Member
 
Jan's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Nis
Posts: 2,420
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Mali OT

Jako me mami magnetofon :S Da se ne bih kocio sa troskovima odrzavanja itd...
Da li postoji neko u Srbiji ko bi za neke novce kvalitetno prebacio kanale (stemove) sa session-a na traku i nazad?

Video sam na gearslutz-u su bili organizovali takvu akciju i nije bila skupa za njihove pojmove, nije ni za nase.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 06:28 PM   #8
igormink
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 218
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
C37...?!?!?!

To je zlo i naopako od masine!!! I danas ocuvani drze momacku cenu, idu i do hiljadarke ako su u dobrom stanju...

Treba da se uradi nekakav sync... Mislim da je moguce odraditi neki analog midi sync. Ne mogu da se setim tacno kako je to islo u Studiju M u NS, ali saznacu...
Da li je sam MCI imao sync signal, ili se on pustao sa semplera ili kako li vec, ali se to snimalo na jedan kanal, i onda si imao ostala 23 za snimanje. Sempleri su pustali po 6 ili 8 kanala od jednom... Pa iz dva-tri puta nasnimis sve... Ali to je midi jbg...

Ali evo, sve i da to izvedes, mislim da je poprilicna vratolomija, jer imas samo jedan kanal...

E sad, kolika je razlika kada se direktno usnimava na traku i kada se vec snimljen materijal u PC "prevlaci preko trake", to je vec pitanje. Mislim da je mnogo brze i lakse ici direkno u PC, i zatim 2 po dva kanala prevlaciti. Ovo sam i sam isprobao i ne treba ti sync ni nista od toga...

Pustis dva kanala sa kompa, i upalis snimanje na magnetofonu i odmah sa repro-glave vracas signal na nova dva kanala u komp...
Ovako su sanse za los sync na minimumu...

Dobijes kasnjenje u odnosu na izvorni signal za tih 2 cm rastojanja izmedju glava,brzine trake i navodni "shadow" (preslikavanje) sa rec na repro glavu, ali mislim da je to prilicno zanemarljivo, evo iz "petnih zila" sam se naprezao i nisam uspeo da ga cujem i to na daleko manje ozbiljnoj masini, Revox B77...
Hvala ti, malo sam uspore?ivao snimanje direktno na traku i u komp pa na traku. Ima tu razlike, zato bi i i?ao ovako. Ina?e odlu?io sam se na 2 pristupa. Imam 10 kanalni Soundcraft mikser u koji mogu u?i sa 8 mikrofona (2 su linijska ulaza). Iz PC-a ?upam samo efekte sa UAD-a kao send i return (LA2A, Fairchild, EMT 140 plate reverb...). Smiksam bend da mi na monitorima zvu?i super, i snimam direktno na Studer. ovime sam se jako ograni?io od kasnijih popravaka, ali ova muzika koju ja ganjam se tako i radila - zna?i cijeli bend svira, 2-3 mikrofona i lovi? izvedbu benda.

Drugi pristup je kanal po kanal, pa mi u tom smislu nije frka ?to mi ostaje samo jedan kanal na Studeru za snimanje, jer ionako manje vi?e u toj varijanti frend snimi bubanj, a ja sve ostalo...
igormink is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 11:03 AM   #9
Braca
Senior Member
 
Braca's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 602
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

Evo ako mogu ja da pomognem jer sam svojevremeno samo tako i radio. Kada se ta mogucnost pojavila za mene je to bila revolucija u mogucnostima jer sam radio na 12 kanalnom magnetofonu (ako se neko seca Akai MG1212). Elem tada sam radio na Atariju i imao Midex, koji je imao 4out midi kanala i SMPTE sinhronizer. Lepo snimisSMPTE signal na jedan kanal, onda kad pokrenes magnetofon on pokrene i racunar, i to je jako dobro radilo, nikada cujno nije bio neki problem. Pesma April u Beogradu koju je obradila grupa Kerber, izasla je na nekoj PGP ovoj kompilaciji, je primer za takvu vrstu sinhronizacije koju sam radi i dobio po oceni Sase Habica jako dobar rezultat. Naravno to je bilo jako davno za danasnje pojmove to je zastarela tehnologija, ali eto ko zeli da se time bavi zasto da ne.
I jos da kazem za neverne tome cuvena firma OTARI i dan danas proizvodi magnetofone, cisto da se zna
Braca is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 12:27 PM   #10
Bockie
Moderator
 
Bockie's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: ) Recording
Posts: 4,431
Default Re: Sinhronizacija magnetofona i PC-a

da, Otari po narudzbi radi MX-5050, 2 ili 4 kanani 1/4" rekorder. Skupo do muda, ali opako radi... kazu, nepoderivo...

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Pesma April u Beogradu koju je obradila grupa Kerber, izasla je na nekoj PGP ovoj kompilaciji, je primer za takvu vrstu sinhronizacije koju sam radi i dobio po oceni Sase Habica jako dobar rezultat.

Cekaj, to je bas NA TOME snimano??? I vokali i sve??

http://www.youtube.com/watch?v=-q3_-XfcMjs
__________________
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo!

Bockie is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi sinhronizacija MilTon Audio Software 3 01-11-2010 09:01 AM
Vrhunska sinhronizacija grada27 Pricaonica 2 22-10-2010 01:07 PM
Sinhronizacija loopa i........ OFF Audio Produkcija - Tehnike 15 28-08-2005 04:54 PM
Softwerska simulacija magnetofona Zid Audio Software 16 28-01-2005 10:20 AM
Pitanje za majstore - MIDI sinhronizacija Arthur Audio Produkcija - Tehnike 22 01-04-2004 10:00 AM


All times are GMT +1. The time now is 03:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors