Go Back   Rumski Forum > Video > Video editing (produkcija)

Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)...

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2012, 02:15 AM   #1
AudioStorm
Pro Member
 
AudioStorm's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Podgorica
Posts: 755
Default Priprema zvuka i slike za You Tube

Ja sam na Sony-u,doduse sve je to na nekom pocetnickom nivou,ali mi je dobro sredjen interfejs,sve mi je blizu,podesavanja su mi dosta jednostavno ponudjena,precice,i sve ostalo.
Koristim najvise Sony Vegas Pro 10 portabl a i Vegas MOvie Studio Platinum.

Khan spomenu problematicni rendering na premieru,i meni se desava ista stvar,znaci strahovito mucenje masine da izrenderuje obican you-tube videos za trek,znaci samo podrska sa jednom fotkom,imam velikih problema !

Rendering obicno radim pod ovim preferences

Save as type "Windovs Media Video" i Default Template

A pod Project Properties ide

Template "HDV 720-30p (1280x720, 29.970 fps)"
Frame Rate "29.970 (NTSC)"
Pixel Format "32bit floasting point (full range)
Full resolution rendering quality "Best"

Znaci rendering mi traje preko 45 minuta i masina je u paklu 100 procenata zauzetosti

MIslim,jest starija generacija dual-cora na 3GHz ali bas tako da se muci ??

Sto mislite,o cemu se radi ?

Inace,mislim da je u Sony-u najvisi rate na 160Kbps kvaliteta u krajnjem proizvodu ...

EDIT:
Postovi za pocetak ovog threada su izvuceni iz http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42152
-moderator
__________________
Hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies !

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm

Last edited by boggy; 01-09-2012 at 07:30 PM.
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 02:50 AM   #2
branoy
Pro Member
 
branoy's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Samac (BiH)
Posts: 1,835
Default Re: NLE software

ja probao u after efects nesto poceti raditi bas neki audio za youtub,, kad sam video koliko je to sporo do rendera nisam ni dosao, odustao za sad od "svetske" montaze nekog audio klipa sto sam hteo iako imam rama i procesora al et. ja mislio to ko muzika ide sve leti dok slazes, samo render kasnije pustis pa kad zavrsi..
branoy is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 11:36 AM   #3
Kooole
Junior Member
 
Kooole's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 16
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Ja sam na Sony-u,doduse sve je to na nekom pocetnickom nivou,ali mi je dobro sredjen interfejs,sve mi je blizu,podesavanja su mi dosta jednostavno ponudjena,precice,i sve ostalo.
Koristim najvise Sony Vegas Pro 10 portabl a i Vegas MOvie Studio Platinum.

Khan spomenu problematicni rendering na premieru,i meni se desava ista stvar,znaci strahovito mucenje masine da izrenderuje obican you-tube videos za trek,znaci samo podrska sa jednom fotkom,imam velikih problema !

Rendering obicno radim pod ovim preferences

Save as type "Windovs Media Video" i Default Template

A pod Project Properties ide

Template "HDV 720-30p (1280x720, 29.970 fps)"
Frame Rate "29.970 (NTSC)"
Pixel Format "32bit floasting point (full range)
Full resolution rendering quality "Best"

Znaci rendering mi traje preko 45 minuta i masina je u paklu 100 procenata zauzetosti

MIslim,jest starija generacija dual-cora na 3GHz ali bas tako da se muci ??

Sto mislite,o cemu se radi ?

Inace,mislim da je u Sony-u najvisi rate na 160Kbps kvaliteta u krajnjem proizvodu ...

Taj problem sporog rendanja i zauzeca procesora je upravo zbog nedostatka native codeca.
Kad u projektu imas vise codeca, vise rezolucija...komp se opasno napreze da bi isplejao preview, a na kraju sve te formate zaokruzio i izrendao u jedan.
Dakle, osnova svake montaze je PRIPREMA materijala!
Izlazni format se definira na pocetku projekta, sva sirovina se prekonvertira u
radni codec i tada su problemi minorni

Jebaj ga, to nije standardizirano kao u audiju i vjerujem da se netko iz audio branse ne snalazi lako u svim tim codecima.

@branoy:
Afteri nisu soft za editing, nego za animacije, compositing i efekte pa samim tim zahtjevaju vrlo jak i nabrijan stroj za kolko-tolko ugodan rad.

@Tomislav:
Nisam sa alexe, al jesam sa red-ice...usporedba dnxhd i proresa?!...dnxhd bolje rijesava u konverziji zasicenost boja i odnos kontrasta...prores (kojeg jako volim, da ne bi bilo zabune) tu malko fusa i tipicno za apple, malo "podeblja" odnose.
Na prvu to nije lose, ali kada se dodje do posta, ipak mi je draza nedirana sirovina.

Audio for video tema...apsolutno podrzavam...to mi i je "core" posao zadnjih godina
Kooole is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 01:44 PM   #4
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Video editori ...?...

@Audiostorm: Probaj da uradiš sledeće:

(1) U Vegasu izrendaj Video for Windows (Microsoft AVI), može i Quicktime ako ti je miliji i to u Uncompressed video formatu.

Dobićeš OOOOGROMAN video fajl (4GB po minutu ), ali će ga izrendati maltene u real time-u (~ minut za minut na mom prastarom AMD-u). Takođe, nema nikakvog smisla da STATIČNU SLIKU renderuješ u 29.97 frame rate-u. Čak i "half-film" (12fps) ti je dovoljan - ionako se ništa ne "mrda" u slici. Ili, čisto zarad sigurnosti (da se YT eventualno ne bi zbunjivao) možeš da rendaš 24fps...

(2) Skini ovaj program: http://illogictree.com/upload/site/E...oConvertor.zip i u njemu uradi konverziju za slanje na You Tube.

I to će potrajati (~5 minuta za minut videa na mojoj mašini), ALI ćeš na kraju dobiti fajl koji je u standardnom You Tube codecu, što će reći da You Tube neće morati dodatno da prerendava iz WMV u H.264 (http://support.google.com/youtube/bi...answer=1722171)

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!

Last edited by awacs; 01-09-2012 at 01:47 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 04:14 PM   #5
AudioStorm
Pro Member
 
AudioStorm's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Podgorica
Posts: 755
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
@Audiostorm: Probaj da uradiš sledeće:

(1) U Vegasu izrendaj Video for Windows (Microsoft AVI), može i Quicktime ako ti je miliji i to u Uncompressed video formatu.

Dobićeš OOOOGROMAN video fajl (4GB po minutu ), ali će ga izrendati maltene u real time-u (~ minut za minut na mom prastarom AMD-u). Takođe, nema nikakvog smisla da STATIČNU SLIKU renderuješ u 29.97 frame rate-u. Čak i "half-film" (12fps) ti je dovoljan - ionako se ništa ne "mrda" u slici. Ili, čisto zarad sigurnosti (da se YT eventualno ne bi zbunjivao) možeš da rendaš 24fps...

(2) Skini ovaj program: http://illogictree.com/upload/site/E...oConvertor.zip i u njemu uradi konverziju za slanje na You Tube.

I to će potrajati (~5 minuta za minut videa na mojoj mašini), ALI ćeš na kraju dobiti fajl koji je u standardnom You Tube codecu, što će reći da You Tube neće morati dodatno da prerendava iz WMV u H.264 (http://support.google.com/youtube/bi...answer=1722171)

Pozdrav,

Vasa
Sve mi je poznato Vaso,znaci probao sam sve opcije,sem sto se nisam sjetio za taj visoki frejm rejt,koji mi opet ne pomaze kad ga spustim,evo kako ...

Znaci kad izrdenderujem fajl pod QuickTime dobijem WOB koji nema neophodne audio kodeke a koje mi YT prilikom podizanja,notifikuje sa tom stranicom koju si ti postavio.
Taj WOB ima zadovoljavajuci kvalitet slike koja ne gubi na kvalitetu pri renderu,ali mu je audio (iako ogranicen na 160Kbps koji pod drugim podesavanjima zvuci puno bolje) u ocajnom stanju !!
E sad,kad uradim Video for Windows (AVI) on je ok,bolji je,i izrenda se u maltene real-time-u i dobije se taj ogroman fajl,koji doduse kod mene ne ide preko 2GB !

Onda uradim konverziju ovdje http://2.bp.blogspot.com/-fKEp_O8Pdc...r+Ultimate.png i podignem na YT ali mi i dalje nema to sto trazim,tj taj fajl koji je u fullu,kvalitet slike na istom nivou sa malko okrnjenim Mp3 zvukom ali totalno zadovoljavajucim !

Jedini fajl koji trazim je Windows Media Video,znaci taj render,bez obzira kakva mi bila podesavanja u project propertisu,ima da gusla 50 minuta i to ako se zavrsi

Evo ga,rendao sam ga prije neki dan a obzirom da su u Podgorici temperature do 60 stepeni (da,da,rijecima SEZDESET stepeni Celzijusa) mozete misliti temperaturu u kucistu koju na sve to dodatno zakuvava Vegas Pro,i dolazi do neminovnog pada sistema,i nije zavrsen do kraja,ali evo ga uploadovan pa uporedite

Znaci,to je Windows Media Video sa difolt templejtom

http://www.youtube.com/watch?v=VlRIm...7&feature=plcp

a u poredenju sa AVI je ipak u prednosti (ista traka)

http://www.youtube.com/watch?v=70GCx...3&feature=plcp
__________________
Hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies !

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 04:41 PM   #6
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by AudioStorm View Post
Znaci kad izrdenderujem fajl pod QuickTime dobijem WOB koji nema neophodne audio kodeke a koje mi YT prilikom podizanja,notifikuje sa tom stranicom koju si ti postavio.
Taj WOB ima zadovoljavajuci kvalitet slike koja ne gubi na kvalitetu pri renderu,ali mu je audio (iako ogranicen na 160Kbps koji pod drugim podesavanjima zvuci puno bolje) u ocajnom stanju !!
Mislim da negde grešiš u koracima.

(1) U Vegasu renderuj video kao UNCOMPRESSED (potpuno je svejedno da li je MOV ili AVI, bitno je da je Uncompressed, pixel aspect ratio 1.000, No fields/progressive scan, dosta ti je 24bpp/bits per pixel, ne treba ti transparencija/alpha channel). ISTO TAKO I AUDIO renderuješ kao UNCOMPRESSED (PCM).

Poenta je u tome da iz Vegasa izađeš sa nekompresovanim zvukom i slikom. Ako ti je fajl manji od 4GB po minutu znači da si negde uneo neku kompresiju.

(2) Skini brate onaj program koji sam pomenuo pa probaj njime da konvertuješ taj nekompresovani fajl u You Tube format.

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!

Last edited by awacs; 01-09-2012 at 05:32 PM. Reason: slova
awacs is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 07:50 PM   #7
Tomislav
Moderator
 
Tomislav's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zagreb
Posts: 724
Default Re: Video editori ...?...

Da bi si olakšao, predlažem da iz Vegasa exportiraš h264. Naime, to je preferirani format prilikom uploadanja videa za YouTube i Vimeo... I ja uvijek s tim formatom dobijem najbolju sliku.

Postoji u QT wrapperu, i postoji mp4... Mislim da je svejedno što ćeš odabrati. Možda za početak QT wrapper i pokušavati gađati postavku kvalitete da se dobije što bolji omjer veličine i kvalitete.
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 08:02 PM   #8
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Da bi si olak?ao, predla?em da iz Vegasa exportira? h264. Naime, to je preferirani format prilikom uploadanja videa za YouTube i Vimeo... I ja uvijek s tim formatom dobijem najbolju sliku.
Pa naravno da bi bilo idealno da eksportuje direktno u YT format, ali ne vide sve verzije Vegasa H.264 (recimo 9.0 Pro, koji ja koristim).

Ne mora ni da se bogznakoliko eksperimenti?e sa parametrima, sve lepo pi?e u onom YT uputstvu koje sam linkovao pri početku teme.

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!
awacs is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 08:06 PM   #9
Tomislav
Moderator
 
Tomislav's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zagreb
Posts: 724
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa naravno da bi bilo idealno da eksportuje direktno u YT format, ali ne vide sve verzije Vegasa H.264 (recimo 9.0 Pro, koji ja koristim).

Ne mora ni da se bogznakoliko eksperimentiše sa parametrima, sve lepo piše u onom YT uputstvu koje sam linkovao pri početku teme.

Pozdrav,

Vasa
E to ne bih znao jer ne koristim Vegas

Gotovo svaki software može exportirati u QuickTime, a QuickTime podržava h264. Jedini problem je što se ne može odabrati bitrate (kako sugeriraju upute sa YT), nego postavka kvalitete koja ide od 1 do 100... (pa zbog toga potencijalno experimentiranje)
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 08:28 PM   #10
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Video editori ...?...

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
E to ne bih znao jer ne koristim Vegas

Gotovo svaki software mo?e exportirati u QuickTime, a QuickTime podr?ava h264. Jedini problem je ?to se ne mo?e odabrati bitrate (kako sugeriraju upute sa YT), nego postavka kvalitete koja ide od 1 do 100... (pa zbog toga potencijalno experimentiranje)
Quicktime sam po sebi podr?ava H.264 (kao ?to ga i Video for Windows podr?ava), ali u mnogim verzijama Vegasa se H.264 jednostavno ne pojavljuje kao opcija. Uostalom, neka Audiostorm proveri kakva je situacija u Platinum verziji, pa nek nam javi...

Kako god bilo, po treći put podsećam na (freeware) program koji ima SVE opcije koje su relevantne za You Tube: http://illogictree.com/upload/site/E...oConvertor.zip

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!

Last edited by awacs; 01-09-2012 at 08:56 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Behringer Tube Ultragain Mic100 Vs. Art Tube Mp milos Ostali muzički instrumenti i studijska oprema 9 13-04-2008 06:25 PM
Slike Ogi Ogi Radivojević 28 01-10-2007 03:54 PM


All times are GMT +1. The time now is 12:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors