Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2017, 07:53 PM   #1
drzox
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Mostar
Posts: 284
Default Neutralni EQ?

Zelim uraditi sljedecu stvar.Staviti PRO-Q2 EQ na vec gotovu pjesmu ,tipa MArija Serifovic Sama i nervozna.Ukljucim low cut 96db na recimo 150hz i hi cut 96 db na 3000hz.Ako se ne varam trebao bih cuti samo to sto je izmedju te dvije frekvencije i to onoliko jako koliko je u stvarnosti,medjutim desava se da cujem to ali na masteru pocne da probija dobijem 3-6db u crveno.Ovo radim da bi ispitao koliko ide master na pojedinim djelovima frekventnog opsega ,tipa da vidim koliko snage ima do 150hz ,koliko poslije i slicno.
Da li je to do EQ ili ja nesto pogresno radim i ako je do EQ postoji li neki koji to ne radi?
__________________
musica
drzox is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2017, 10:32 PM   #2
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default

EQ u principu pravi fazni pomak, i što je boost ili cut veći to je veći i fazni pomak. Posledica je da neke frekvencije oko frekvencije koju (recimo) oduzimaš postaju jače nego što su bile. Inače, zar ti nije dovoljno da na analyzer-u u Pro Q 2 vidiš koliko je koji opseg glasan?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ako baš hoćeš da slušaš opseg po opseg onda bar izaberi linear phase opciju na EQ-u.
__________________
TEHNIKA NARODU!

Last edited by awacs; 23-03-2017 at 11:47 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2017, 11:55 AM   #3
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Neutralni EQ?

Dodatak (sinoć sam pisao na brzinu pošto mi je muka da kucam na telefonu):

Ono što sam napisao da neke frekvencije „postaju jače“ je neprecizno. One se čuju podjednako jako kao i pre EQ-a, ali zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“, pa počnu da „zanose“ na + ili - stranu i peak metar (ili VU metar) ih „vidi“ kao jače, te zato pokazuju da prelaze 0dB (jer zaista i prelaze iako se zapravo ne čuju jače).

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2017, 02:24 PM   #4
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Neutralni EQ?

P.S.

Quote:
zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“
Mislim na „nulu“ koja u audio editoru označava odsustvo napona, ne na 0dB.

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!

Last edited by awacs; 23-03-2017 at 02:26 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2017, 06:59 PM   #5
drzox
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Mostar
Posts: 284
Default Re: Neutralni EQ?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Dodatak (sinoć sam pisao na brzinu pošto mi je muka da kucam na telefonu):

Ono što sam napisao da neke frekvencije „postaju jače“ je neprecizno. One se čuju podjednako jako kao i pre EQ-a, ali zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“, pa počnu da „zanose“ na + ili - stranu i peak metar (ili VU metar) ih „vidi“ kao jače, te zato pokazuju da prelaze 0dB (jer zaista i prelaze iako se zapravo ne čuju jače).

Pozdrav,

Vasa
Sve sam probao i PRO eq2 staviti u linear phase na max i izotop ozone 7 eq isto tako.Kako god da stavim eq ako izoliram frekvencije recimo od 300 do 3000 dobijam 3-6 db na masteru jace i ne samo da nije cujno nego se pojavi digitalna distorzija ,krci ko ludo.I to sam probavao razne slope od 6db do 96db ,sto je veci slope to je veca digitalna distorzija.To mogu da shvatim jer kod veceg slopa ona prelomna freq je malo pojacana ali kod 6-24 db nije a opet krci ko ludo i dize master .Cak i peak metri unutar eq pokazuju input ok a output iz eq 3-6 db jaci.
Ima li kakvo rjesenje za ovo ili meni nesto ne valja ?
__________________
musica
drzox is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2017, 07:42 PM   #6
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: Neutralni EQ?

Quote:
Originally Posted by drzox View Post
Ima li kakvo rjesenje za ovo ili meni nesto ne valja ?
Rešenje je da to ne radiš, naročito ne na kraju lanca, pogotovu ako si već pre toga nagurao nivo kompresorom, brickwall limiterom i ostalim poboljšatorima zvuka.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Maglovito se sećam da neki od onih Brainworks mastering EQ-a ima raznorazne mogućnosti da slušaš šta radi koji opseg. Da me ubiješ ne mogu da se setim kako to radi jer ne dozvoljavam sam sebi da radim mastering.
__________________
TEHNIKA NARODU!
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2017, 09:55 PM   #7
Filip_
Pro Member
 
Filip_'s Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Beograd i Kraljevo
Posts: 810
Lightbulb Re: Neutralni EQ?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Maglovito se sećam da neki od onih Brainworks mastering EQ-a ima raznorazne mogućnosti da slušaš šta radi koji opseg.
Mislim da je bx_digital V2...zna biti korisna alatka.
__________________
http://soundcloud.com/phillipsalom

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 07:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors