Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 30-09-2020, 02:08 PM   #1
Tolerancija
Member
 
Tolerancija's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 102
Default Limitiranje vokala na inputu

Radim u Sonar-8 sekvenceru. Imam RME Multiface-1 karticu i Rode NT1 mikrofon. Želim da usnimim vokal i pošto nemam kvalitetan hardverski limiter, često dolazi do "probijanja", tj. vidim da usnimljeni vokal na nekim mjestima fuzira.

Zanima me: može li da se neki limiter doda na inputu, tako da limitira vocal već tokom usnimavanja, tako da spriječi fuziranje. Prijatelj mi reče da to postoji u Cubaseu, pa pretpostavljam da onda postoji i u Sonaru. Ukoliko postoji ta mogućnost, molim da mi ukratko napišete postupak, kako da to uradim? Hvala.
__________________
______ Adagio
Tolerancija is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2020, 01:08 AM   #2
Bockie
Moderator
 
Bockie's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: ) Recording
Posts: 4,430
Default Re: Limitiranje vokala na inputu

...u osnovi, nema preke potrebe za limitovanjem na usnimavanju.


Podešavanje nivoa usnimka logično se obavlja pre samog snimanja tako što se obično odabere deo pesme u kom se glasnije peva pa se tako nivo "dotera" do nekih prosečnih -10db a da pojedini pikovi ne idu preko oko -5db npr.

E sad, ako i dalje postoje velike razlike u intenzitetu, koje je nemoguće "pomiriti" jedinstvenim podešenjem, takve pesme se snimaju u segmentima posebno. Dakle ako su npr. strofe veoma tihe onda se snime različitim nivoom od npr refrena koji podrazumeva veliku dinamiku i glasno pevanje, što se odvojeno snima sa drugim postavkama preampa.

Kako god, treba imati na umu tih "zlatnih -10db" gde gro snimljenog signala treba da obitava.

Sve drugo može, ali to podržavam samo ako se ciljano zna zašto se to radi, kada je čovek potpuno svestan svega iznad napisanog, pa ipak želi da uradi nešto drugo...
__________________
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 05:07 AM   #3
Tolerancija
Member
 
Tolerancija's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 102
Default Re: Limitiranje vokala na inputu

Bockie
Hvala puno na objašnjenju.
__________________
______ Adagio
Tolerancija is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unmasking vokala? MusicMen Audio Produkcija - Osnove 8 28-08-2020 03:41 PM
Zaglavljivanje kabla u inputu interfejsa! Ngino Computer Hardware 4 25-12-2014 06:00 PM
Sirina vokala StevicaNish Audio Produkcija - Tehnike 23 03-09-2014 02:59 PM
Obrada vokala lirikzg Audio Produkcija - Tehnike 32 23-06-2010 04:52 PM
Glazba sa ili bez vokala Midi Razno 0 28-02-2010 01:12 AM


All times are GMT +1. The time now is 11:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors