Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2014, 03:30 PM   #1
NewProducer
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 29
Thanks: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

Pozdrav!

Nadam se da mi mozete pomoci, posto imam zaista gadan problem a to je "pucanje" Cubase 5, cim dodam vise Kontakt 5 instanci pa u njima pocnem da ucitavam semplove i instrumente.

Dakle ovako. Imam 4 GB RAM memorije, ogroman hard disk i CPU od 3,2 Ghz sa 4 jezgra, externu Xonar zvucnu karticu, i Windows 7 32 bit sto smatram da je dovoljno uglavnom za neki pristojan rad u Cubase-u 5, sem da naravno RAM memorije nikad dosta i tu planiram neku nadogradnju u narednom periodu.

Medjutim dobio sam savet od prijatelja da je najbolje da predjem na 64bit verziju Windows 7, da mi se ne bi desavala ovakva "rusenja" Cubase-a, pri ucitavanju semplova, pa planiram da update-ujem Windows u narednom periodu.

Da predjem na glavnu temu sad.

1) Posto u workflow-u u Cubase, uglavnom ucitavam za svaku midi traku posebnu instancu Kontakt-a, svestan sam da trosi mnogo vise RAM memorije nego kada bih ucitavao samo jednu instancu Kontakta i njega koristio kao Multi timbral instrument.
Medjutim imam problem kako da podesim izlaze (output) za svaki od njih posebno, a da mi se ne mesaju zvukovi? Kako se to radi?

2) Primer:

-Ucitam jednu instancu Kontakta za bubanj, i ucitam Native instruments bubnjeve koji zaista imaju mnogo semplova u sebi,

-Onda, ucitam neku recimo Vi2 - Basis bas gitaru, i opet otvorim instancu kontakta za nju, posebno.

-zatim ovo uradim jos 2 puta sa drugim nekim instrumentima, i kada imam ukupno 4 kontakta u listi VST instrumenata, jednostavno dobijem poruku PANIC: Could not allocate enough memory. Application is likely to become unstable", nakon cega se desi "pucanje Cubase-a" i to je to!

Malo sam citao po forumima o toj problematici i uglavnom se moze resiti stvar prelaskom na 64bit verziju Win 7, i da se predje na 64 bit verziju Cubase-a i to nameravam da uradim.

Licno me jako sve ovo brine, jer sam imao u planu uraditi neku muziku, a sada me sve ovo limitira, i ne znam ni da li ce posle kupovine dodatnih RAM modula opet sve raditi kako treba. Svestan sam da semplovi zauzimaju ogromnu kolicinu memorije, ali meni treba samo po jedan instrument *.nki i svega 10-tak traka koje imam u MIDI-ju, za koje bi koristio Kontakove instance.

Da li ste se susretali sa ovim problemom, i da li mi moze neko dati neki savet kako da ucitam zeljene semplove a da mi se ne overload-uje buffer, i koji je najbolji nacin za stednju te memorije u Kontaktu? Meni treba za ceo rad neki minimum minimuma od svih semplova i instrumenata.

Probao sam da napravim instrument banke u Kontaktu i da tu prebacim neke semplove, medjutim ubrzo se desi pucanje Kontakta i ne uspem ponovo.
Zatim probao sam da ucitavam cele bibliotete (Libraries) u Kontakt, ali cak one zauzimaju jos vise prostora!

Najvise me cudi to sto svaki NKI fajl ima nekih 200 Kb ili manje, i samo kad njega kada ucitam da on povuce sve semplove i onda se opet ponovi ista situacija.

Sve semplove drzim na hard disku, bas da bih malo rasteretio sistem, ali od toga za sad nisam video nikakve koristi.


Znaci poenta svega ovoga je jednostavno pitanje, kako maksimalno smanjiti zauzimanja RAM memorije dok se semplovi ucitavaju u Kontakt i da li postoji neki nacin da se sve to drzi pod kontrolom i da li mi neko moze objasniti da li bih ustedeo prostor tako sto bih ucitao samo jednu instancu kontakta i u njemu ucitao sve instrumente sto mi trebaju?

Nadam se da ste me razumeli dobro, i nadam se da cete me posavetovati sta bi bilo najbolje da ucinim, posto me sve ovo dosta frustrira, a tek sam uzeo novu konfiguraciju koja bih mi sluzila iskljucivo za rad sa muzikom.

Hvala najlepse!
NewProducer is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2014, 04:28 PM   #2
DigitalMan
Member
 
DigitalMan's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 50
Thanks: 12
Thanked 7 Times in 4 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

...ako si na "narodnoj" verziji 5.30...vrati se na 5.21...ova malo baguje
DigitalMan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DigitalMan For This Useful Post:
NewProducer (26-02-2014)
Old 25-02-2014, 05:22 PM   #3
Filip_
Pro Member
 
Filip_'s Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Beograd i Kraljevo
Posts: 804
Thanks: 137
Thanked 155 Times in 139 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

Sto rece DigitalMan...moras kod narodnih verzija dobro ispratiti kompatabilnost odredjenih verizija Daw-a sa Kontaktom (izcitaj forume gde se spominje to)...recimo NI Mouth koji je update-ovan na verzije iznad 1.1 ce raditi samo u Reaktor-u ver. 5.9 i iznad...ima dosta takvih "caka" i sa Kontakt-om i odredjenim Daw programima.
__________________
http://soundcloud.com/phillipsalom

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Filip_ For This Useful Post:
NewProducer (26-02-2014)
Old 25-02-2014, 09:52 PM   #4
Arthur
MAO
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Shenzhen, China
Posts: 6,979
Thanks: 309
Thanked 427 Times in 293 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

32bitni c5 može da alocira samo do 1.3GB RAM-a u sebi, posle toga puca kao od šale. Ili kupi 64bitni, ili jbridguj pluginove koji gutaju rama.
Arthur is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Arthur For This Useful Post:
NewProducer (26-02-2014)
Old 25-02-2014, 09:53 PM   #5
Arthur
MAO
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Shenzhen, China
Posts: 6,979
Thanks: 309
Thanked 427 Times in 293 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

a što se kontakta tiče, potraži online tutorijale o routingu u istom, uopšte nije preterano konfuzno, samo malko volje i brzo ćeš skontati, siguran sam.
Arthur is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Arthur For This Useful Post:
NewProducer (26-02-2014)
Old 26-02-2014, 10:27 AM   #6
NewProducer
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 29
Thanks: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

@DigitalMan

Da, narodna verzija je u pitanju Mislis li da samo Kontakt zapravo u ovom slucaju pravi problem?

@Filip_

Hvala, mada ne u ovom slucaju zanimaju Cubase Elements 7 posto je 64bitni i Kontakt 5. Ima li tu nekog komentara?

@Arthur

Sumnjao sam da je upravo ta 32bit verzija najveci problem, prelazim na 64bit, nema druge...kada smo vec kod bridge-ovanja plugin-a, mozes li mi objasniti malo vise o cemu se radi, posto to nikad nisam radio?


Hvala vam puno na pomoci jos jednom!
NewProducer is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2014, 11:40 AM   #7
Dushan_S
Pro Member
 
Dushan_S's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,736
Thanks: 98
Thanked 179 Times in 93 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

Pre?i na win7 64 bit, ?ak i sa 32bitnim Cubase5, ima?e? malo vi?e manevarskog prostora. Svojevremeno su mi upravo tako pucali projekti zbog kontakta, pa sam pre?ao sa XP-a na win 7 i sve je bilo mnogo bolje. To ?to ka?e Artur, ne?e ti biti sve re?eno, jer je program i dalje 32bitni, ali ?e? odmah primetiti razliku da mo?e? otvoriti ne?to vi?e u Kontaktu. E sad, ja sam imao 8GB RAM-a, bilo bi bolje da ima? vi?e od 4GB RAM-a jer ne koristi samo Cubase memoriju, ve? i sistem. Ako se ne varam, ako bi imao vi?e RAM-a, mogao bi probati i da koristi? 64bitnu verziju Kontakt-a preko jBridge-a u 32-bitnom Cubase-u i onda bi Kontakt sam za sebe bio bez memorijskog ograni?enja. U svakom slu?aju probaj malo da se igra? sa Purge funkcijom da bi smanjio nepotrebno optere?enje semplovima koje ne koristi? u pesmi.
__________________
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju"
www.triggerband.net
www.facebook.com/bandtrigger
Dushan_S is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Dushan_S For This Useful Post:
Elf (04-05-2014), NewProducer (26-02-2014)
Old 26-02-2014, 06:29 PM   #8
NewProducer
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 29
Thanks: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

@Dushan_S

Hvala na odgovoru.

Presao sam na Win 7 64bit, i sada je ostalo samo da predjem na Cubase 7 64bit, i na neki Kontakt koji je isto 64bit-ni. Kupicu bar jos 4 GB RAM-a.

E sada, ako sam dobro razumeo, Jbrigde, je zaseban plugin, uz pomoc koga vise necu imati problema sa "pucanjem" kontakta pri ucitavanju sempolova ili...?
Da li ce on stvarno resiti ovaj neprijatan problem? Da li ce mi on uopste biti potreban ako predjem celokupno za sve pluginove na 64bitne verzije ili je uvek dobra opcija?

Purge funkciju sam malo pogledao, ali mi jos uvek nije jasno na koji nacin ona stedi prostor? Recimo ja ucitam neki NKI fajl sa svim semplovima u Kontakt i pritisnem Purge funkciju, i dobijem sledeci padajuci meni:

http://imageshack.com/a/img534/2826/echz.png

Kako sada da koristim efikasno ove opcije?


Takodje da li postoji neka dodatna opcija u Kontakt-u, pod sekcijom "Options", koja mi moze pomoci? Recimo ova:

http://imageshack.com/a/img822/269/uadk.jpg

Sta mislite o svemu ovome?

Hvala puno unapred!
NewProducer is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2014, 09:25 PM   #9
Arthur
MAO
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Shenzhen, China
Posts: 6,979
Thanks: 309
Thanked 427 Times in 293 Posts
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

dakle, ako pratiš fabulu, videćeš da je savet zapravo da koristiš 32bitnu verziju C5, ali sa Jbridge programčićem, u Win7 64bit okruženju, i sa više od 4gb rama. Sad kad smo rezimirali, još da ti pojasnim da je Jbridge program koji služi da se VSTi plugovi ne učitavaju u RAM memoriju koja je rezervisana za c5 (1.3gb), već idu direktno u RAM, mimo Cubasea, i time "zaobilazi" taj limit koji sam naveo. U tom slučaju, limit ti je samo količina rama koliko imaš u kompjuteru. Kolega Ognjan Milošević sa foruma, prvo učita 9gb RAM sa L.A Scoring strings i sl, a onda doručkuje, pa onda krene da puni RAM E sad, jbridge možeš da kupiš (nije skup) a možeš i da ga iskopaš negde narodnu verziju, ali ćeš za korišćenje i podešavanje istog ipak morati malko da se potrudiš, i potražiš online objašnjenje.
Arthur is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Arthur For This Useful Post:
NewProducer (27-02-2014)
Old 27-02-2014, 09:29 PM   #10
NewProducer
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 29
Thanks: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

Moram da dopunim svoj prethodni post.

Mislim da sam skontao kako radi JBrigde. Imam verziju 1.5, ali ona se ponasa cudno u pogledu izbora direktorijuma gde u prvom koraku moram da odaberem direktorijum gde mi se nalaze zeljeniVST pluginovi, program mi ponudi samo "User"direktorijum i "desktop", a ne mogu da dokucim kako da mogu da pretrazujem hard diskove (isao sam
na opciju HIGH recommended! u prvom dijalogu).
Posto u direktorijumima oni definitivno ne postoje. Ocigledno je neka losa verzija, ali ja sam se snasao tako posto zelim da brigde-ujem samo Kontakt, iskopirao sam njegov ceo direktorijum sa pluginovima (64bit) u neki drugi folder do koga mi je putanja vidljiva.

Ovo je sadrzaj mog VST 64bit foldera od KONTAKT plugina:

1) Kontakt 5 8out

2) Kontakt 5 16out

3) Kontakt 5

posto sam odabrao folder u kome cu da cuvam nove jbridge-ovane fajlove, program odradi svoj posao i onda dobijem sledecu situaciju:


http://imageshack.com/a/img38/8184/juka.png


E sada mi nije jasno gde trebam ove fajlove da iskopiram, i takodje mi nije jasno
koje trebam sada da obrisem i gde, koje da zadrzim a koje da zamenim novim sa dodatkom ".64"...?


Kontakt mi je instaliran u:

C:\Program Files\Native Instruments\

a Cubase plugins u

C:\Program Files\Steinberg\Cubase\VSTPlugins\




P.S Namerno sam stavio da fajlovi imaju dodatnu ekstenziju ".64", da bi ih lakse razlikovao!


Hvala vam najlepse na svim odgovorima!!!
NewProducer is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cubase 5 ne "okida" motifov sekvencer VladaNS Audio Software 6 05-11-2012 05:49 PM
Zasto je "gluva" soba "zagluvljena"? Boki_R Dizajn i konstrukcija studija 2 17-10-2012 09:57 PM
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) milanCHE Computer Hardware 20 26-06-2009 12:01 AM
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? boggy Razno 121 11-12-2008 09:36 PM
CUBASE SX3 je li "izasao"?(znate sta mislim):) bushavko Audio Software 10 20-01-2005 02:37 PM


All times are GMT +1. The time now is 11:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
vB.Sponsors