home | forum | kontakt | registracija
User: Posts:
Arthur 6747
lesha 6405
boggy 6196
OFF 6005
DaBear 5580

produkcija postprodukcija audio software hardware instrumenti tehnike studio live tutorijali tips & tricks.. Registrujte se i postanite deo najobrazovanije web zajednice u audio domenu na prostoru SE Europe.

 

AUDIO INTERFEJSI ZA POČETNIKE

I MANJE ZAHTEVNE KORISNIKE

Autor: Vladimir Karan

Uređaje na testu ustupio: Artist Systems
Ustanička 189, Beograd

 

Do pre nekoliko godina, sadašnja situacija sa audio uređajima za kompjutere je bila nezamisliva: danas svaki, ma za kako mali ili specifičan segment tržišta, ima dovoljno različitih uređaja, sa svojim specifičnim funkcijama, koji mogu zadovoljiti kako potpune novajlije i amatere, tako i dugogodišnje profesionalce. Već duži niz godina je prisutna tendencija znatnog pojeftinjenja osnivnih audio interfejsa. Postavlja se samo pitanje da li pojeftinjenje i veća konkurencija sa sobom donose dovoljan kvalitet i pouzdanost.

Na ovom testu smo uspeli sakupiti nekoliko jeftinijih audio uređaja zastupljenih na našim prostorima, i pokušali smo da proverimo njihov kvalitet. Osnovni cilj je provera njihovog rada, mogućnosti i upotrebljivosti u svakodnevnim situacijama, a ne samo čisto merenje i provera specifikacija. Pošto su namenjeni korisnicima koji nisu toliko zahtevni po pitanju mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima u studiju, obično imaju 2, najviše 4 ulaza i isto toliko izlaza, bilo digitalnih ili analognih. Same specifikacije su prilično varirale, ali testovi su pokazali da su svi navodi u okviru specifikacije proizvođača tačni. Povezivanje sa kompjuterom je obično ostvareno preko USB 2.0 konekcije, koja se ne preporučuje profesionalnim korisnicima zbog manje stabilnosti, odstupanja od kašnjenja i generalno većeg opterećenja sistema. Ali, mora se priznati da jedan broj ovih navoda treba uzeti sa rezervom. Opterećenje sistema kada se koristi USB jeste veće nego kod PCI ili Firewire uređaja, ali ne toliko da se ne može raditi sasvim komotno, čak i na manjem kašnjenju (latenci). U ovoj kategoriji bili su zastupljeni samo po jedan Firewire i PCI uređaj, što pokazuje tendenciju prisutnu u svetu jeftinih audio interfejsa, koja će se sigurno nastaviti i u budućnosti. Problem opterećenja sistema će sve više gubiti na značaju, pored današnjih multiprocesorskih mašina.

Bilo je vrlo teško za kratko vreme steći neki realan utisak o opremi koja je bila na testu. Ipak je potrebno neko vreme dužeg rada i navikavanja, ulaženja u detalje korišćenja i upotrebe da bi se sve opisalo i shvatilo na pravi način. Ipak, nadam se da sam uhvatio esenciju svih testiranih sprava i da su predstavljene u realnom svetlu.

Korišćeno je više mašina za testiranje sa različitim hardverom: osnovna mašina je desktop kompjuter koji se koristi već više od dve godine i koji radi izuzetno stabilno (AMD Athlon64 3000+, 1GB RAM-a) druga mašina je bio HP Pavillion laptop sa Core Duo procesorom, koji nije namenjem radu sa zvukom, ali baš iz tog razloga se učinio podobnim za proveru ponašanja u ne baš tako "prijateljskim" uslovima za obradu zvuka. Ako je to bilo moguće, testirani su na tri operativna sistema: Windows XP 32bit, Mac OS X 10.4.8 i Ubuntu Linux 7.04 (64bit). Na nesreću, samo jedan od testiranih (M-audio Fast Track USB) je bio direktno kompatibilan sa Linuxom, što je prava šteta. Windows XP 64 nije uzeo učešća, jer nije bilo dovoljno softvera, efekata i instrumenata koji padržavaju rad na 64 bita da bi se mogli donositi pravi zaključci. Situacija će se u ovom pogledu svakako menjati, jer svi uređaji na testu (sem Behringer FCA202) su imali drajvere za 64-bitni Windows, što će svakako postajati sve bitnije za njihov rad u budućnosti. Posebna mašina na testu bila je ruDAW ONE, koja je služila kao referentna mašina za proveru donesenih zaključaka.

Tehničke specifikacije uređaja su testirane sa Right Mark Audio Analizer (RMAA) programom v 5.5 i RME HDSP 9632, tako što je test signal sa testiranih sprava sniman na 9632 za proveru specifikacija izlaza.

Na testu su bili sledeći uređaji: EMU 0202 USB, EMU 0404 PCI, Behringer FCA202, M-audio Fasttrack USB, Line6 TonePort KB37 i Line6 GuitarPort Riff Tracker. Većina ovih uređaja je pre svega namenjena snimanju električnih gitara i basa, jer poseduju, pored ostalih, Hi-Z ulaze. Emu 0404 i Behringer FCA202 nisu imali ovu mogućnost.

Pre svega, nekoliko zajedničkih crta o svim ovim uređajima: svaka instalacija na testu bila je jednostavna, tako da će svaki početnik moći bez problema da se snađe. Kod USB interfejsa, preporučljivo je da se prvo instaliraju drajveri, pa da se tek onda privežu na kompjuter. Svi proizvođači na testu isporučuju diskove sa dodatnim drajverima i audio softverom. U pitanju su jednostavni programi za snimanje i editovanje zvuka, odlični ako krećete u ovaj svet, ali na nesreću obično toliko ogoljeni da je nemoguće završiti neki zahtevniji projekat bez dosta muke. Obavezan deo svih paketa su činili Ableton Live Lite 5, Cubase LE ili Cakewalk Sonar LE, Wavelab Lite. Svi ovi programi su malo bolji od demo verzija, i predstavljaju pre reklame za punokrvne verzije, nego ozbiljan alat. Uz eksterne se dobija još samo kabl za povezivanje, USB ili Firewire, kao i opsežna uputstva na više jezika. Svi uređaji na testu nisu imali potrebu za dodatnim napajanjem, dobijali su dovoljno struje preko kompjutera. Svi eksterni uređaji su imali Kensingot Lock za osiguranje od krađe.

EMU 0202 USB

 

 

U pitanju je poslednja serija ovog nekada velikog proizvođača, koji već duže vreme radi pod okriljem Creative-a, poznatog po proizvodnji multimedijalnih audio karti, obično namenjenih igranju i svakodnevnom korišćenju. Posle jednog sušnog perioda, u kome nisu pravili ništa pod Emu imenom (poslednji je bio, ako me sećanje ne vara, EMU APS, napravljen još 1996 godine), pokrenuli su seriju jeftinih, ali izuzetno kvalitetnih profesionalnih PCI i Cardbus audio karti za PC kompjutere. Svojim nespornim kvalitetom brzo su postali popularni. Od skora u svojoj paleti imaju i USB uređaje, i to verzije sa dva i četiri ulaza i izlaza, EMU 0202 USB i Emu 0404 USB.

Na testu sam imao primerak Emu 0202 USB, dakle sa dva ulaza i dva izlaza. Ulazi su namenjen pre svega snimanju gitare, jer postoje dva Hi-Z ulaza sa posebnim Gain parametrima. Od izlaza, tu su dva nebalansirana 6.5 mm izlaza i poseban 3.5 mm izlaz koji koriste isti konvertor. Sama kutija je jednostavna, sa prednje strane se nalaze gain kontrole za dva kanala (do +60dB), kontrola jačine direktnog monitoringa (slušanja signala bez kašnjenja) sa posebnim prekidačem za stereo i mono, kojima se u isto vreme kontroliše da li je direktno slušanje uključeno ili nije. Tu je i poseban izlaz za slušalice sa svojom kontrolom jačine. Na zadnjoj strani se nalaze USB 2.0 priključak, levi i desni izlazi, stereo izlaz i ulazi za mikrofone, od kojih je jedan linijski, a drugi XLR (kenon). Tu je i 3.5 mm ulaz za mikrofon, koristan ako mikrofon ima takav konektor. Sama izrada ne izgleda naročito kvalitetno, u pitanju je jeftina i laka plastika, ali mislim da je dovoljno izdržljiva za kućnu namenu. Posebno se ova jeftinoća ogleda u izradi potencimetara, za koje imate utisak da samo što nisu otpali, ali na sreću, u korišćenju nije bilo problema. Povezivanje na Vaš audio sistem ili monitore ne bi trebao predstavljati nikakav problem, sve je dobro obeleženo i postavljeno na logično i dostupno mesto.

Po specifikacijama AD/DA konvertora, ovo bi trebao biti izuzetan uređaj, pogotovo kada se uzme njegova pristupačna cena. Podržava sve standardne brzine semplovanja, do 192khz.

Posle instalacije i restarta kompjutera, jedina primetna promena biće ikona u sistem tray-u Windows-a. Sada je dovoljno samo preko usb kabla povezati 0202 na sistem. Jednostavna podešavanja u ovom programu se svode na izbor uređaja (ako ih ima više) sempl rejt, skina i menija za čitanje uputstva, što će se verovatno, većini korisnika dopasti.. Uputstvo je inače solidno napisano, sa lepim i velikim slikama koje odlično prate tekst i predstavljaju bitne operacije.

Jedna čudna stvar kod 0202 je što se u uputstvu koje se dobija u PDF formatu na dodatnom CD-u više puta pominje da je potrebno pritisnuti power switch da bi se sprava uključila. I pored najbolje volje, ovo dugme nećete lako naći (jer ne postoji :-) ).

Podešavanje ASIO drajvera je standardno, samo treba uključiti ASIO control panel u host programu. Od parametara, tu su veličina bafera, bit depth (32, 24, 16) i pamćenje podešavanja za svaku aplikaciju posebno, što može biti vrlo korisno, a opcija je koja se ne sreće često kod drajvera drugih uređaja. Sinhronizacija sempl rejta sa host programom je automatska, tako da nema šta da se naknadno podešava. Najniža vrednost bafera, odnosno kašnjenja, iznosi 2 milisekunde, što je dovoljno za nesmetano sviranje u realnom vremenu, a postoji još dosta viših vrednosti, koje manje opterećuju resurse kompjutera, ali naravno dižu kašnjenje. Realno kašnjenje na minimalnom baferu je na 44.1 khz - 3.2 ms na ulazu i 6.3 na izlazu. ASIO drajver se inače odlično ponaša pod teškim opterećenjem, možda najbolje od svih ostalih USB uređaja na ovom testu, mada ovo dosta zavisi od kompjutera na kome se koristi. Na Core Duo laptopu akvst test je radio bez ikakvih problema i na najnižem kašnjenju, ali, ne računajte da ćete moći uraditi mnogo preko 80% opterećenja procesora, jer nekada dolazi do naglih skokova u opterećenju, koja su bila prisutna i na laptop i na dekstop kompjuteru.

Pri paljenju kompjutera čuje se malo glasniji klik u slušalicama, čak i kada je potenciometar za jačinu slušalica na minimalnoj vrednosti. Klik inače nije postojao na drugim izlazima, ili je bio suviše tih da bi se čuo na monitorima, što je svakako bitnije. Mono/stereo prekidač uključuje direktni monitoring, bez ikakvog kašnjenja, kada zvuk samo prolazi kroz 0202, a razlika između mono i stereo moda je samo u pan poziciji dva ulaza, na mono, oba su u sredini, a stereo ih postavlja na posebne izlaze. Level knob, kojim se kontroliše jačina direktnog slušanja, predstavlja ustvari endless encoder, tako da nema maksimalnu i minimalnu vrednost, što može biti pomalo čudno u početku. Pretpostavljam da je ovo rešenje izabrano u slučaju da zaboravite smanjiti jačinu direktnog slušanja, da ne dođe do prejakog singala pri uključivanju instrumenata. Inače, direct monitoring ne radi na visokim frekvencijama semplovanja (176 i 192 khz), ali sumnjam da će to bilo ko videti kao veliku manu.

Odlična stvar je što na sebi 0202 ima tzv. ground switches koje su tu da spreče moguće probleme za uzemljenjem uređaja u lancu snimanja i reprodukcije. U paketu se, pored ostalog softvera, dobijaju diskovi sa EMU Proteus VX VST instrumentom, sa oko stotinu semplova.

Test je obuhvatao snimanje gitare i basa, za šta je ovaj uređaj pre svega namenjen. Manje zamerke se mogu uputiti tome sto je moguce uključiti samo dinamičke mikrofone, a prava je šteta što na 0202 nema 48v fantomskog napajanja za adekvatne kondenzatorske (koji se najvise koriste u procesu kvalitetnog usnimka vokala). Ulazi za gitare su odlični, tako da je sa električnom gitarom na testu, jačina signala u startu bila više nego dovoljna za kvalitetno snimanje, iako na višim stepenima pojačanja, distorzija koja je nastala nije bila ni malo prijatna, tako da je pojačavanje korisno samo za dobijanje dovoljne jačine signala, nikako za nov zvuk. Ali, zato je tu softver... Instalirani Amplitube LE može biti odličan u velikom broju situacija. Bas koji je uključen je imao potrebu za većim pojačanjem, kada se pokazao solidan kvalitet koji 0202 USB poseduje. Nije u pitanju neki izuzetni kvalitet snimaka, ali za namenu koja je zamišljena, više nego dovoljan, tako da je svakako opravdao očekivanja.

I posle duge upotrebe i višesatnog snimanja, 0202 se nije uopšte zagrejao, što je veliki plus. Nije dolazilo ni do kakvih prekida u radu ili pucanja programa i drajvera za to vreme.

Na kraju, posle samo jednog dana testiranja, bilo mi je pomalo žao što vraćam uređaj. Na mene je ostavio odličan utisak i pokazao se kao odličan u svim situacijama u kojima sam ga testirao. Ne bih imao ništa protiv da ga imam u svom arsenalu.

+
-


Odličan kvalitet zvuka u odnosu na cenu


Jednostavnost korišćenja


Ulazi pogodni za sve vrste uređaja (sem kondenzatorskih mikrofona)


Kvalitetan izlaz za slušalice

Ne naročito kvalitetna izrada


Neupotrebljivi overdrajv

 

Ocena: 8/10

Cena: 110 €

 

 


BEHRINGER FCA202

 

Behringer je u poslednjih nekoliko godina krenuo da pravi jeftine audio interfejse, raznih namena, ali moram priznati da nisam znao da ima i ovakav uređaj među svojim proizvodima. Lepo je što se neko setio da napravi ovako jednostavan i kompaktan sistem za snimanje i slušanje zvuka, ali, kako će test pokazati, u pitanju je ipak slabiji učesnik ove "trke". Da se ocenjuje samo dizajn, možda bi bio baš prvi.

 

 

FCA dolazi u maloj beloj kutiji, kažemo maloj, ali teškoj u odnosu na svoju veličinu. Otvaranje kutije objašnjava zašto je tako: FCA je napravljen od metala, izrada je masivna i kvalitetna, tako da sigurno može da se nosi i na duža putovanja bez dodatne kutije. Donosi dva linijska ulaza (nebalansirana) dva linijska izlaza (balansirana) i poseban izlaz za slušalice u vrlo lepom kućištu koje po svom dizajnu i boji podseća na Macintosh kompjutere. U kutiji uz njega se dobija AC adapter, koji je nepotreban ukoliko vaš kompjuter može dati dovoljno struje. Na disku sa dodatnim softverom nalazi se odličan open-source program Audacity i besplatni Kristal Audio Engine, a za povezivanje sa kompjuterom koristi firewire konekciju, što bi mu trebalo dati određenu prednost u odnosu na USB uređaje po pitanju opterećenja procesora i stabilnosti zvuka (na našu iskrenu žalost, praksa će ovo nešto kasnije sama demantovati :-( ). Dobijaju se dva firewire kabla, jedan sa običnim i drugi sa manjim konektorom, predviđenim za sve trenutno dostupne vrste Firewire utičnica. Kablovi su kruti i kratki, tako da sam uređaj mora biti smešten ili odmah pored laptopa ili na kućištu desktop kompjutera.

 

 

Instalacija u Windows-u je protekla bez problema, a instaliran je i noviji drajver sa Behringer sajta, koji ispravlje neke male greške u konfiguracionom meniju. Podatak da je drajver od 2005. svakako nije za pohvalu, tako da se ovaj uređaj može smatrati mrtvim, jer Behringer nije preterano ažurna firma po ovom pitanju. U Control Panelu se samo pojavi nova ikona za podešavanja i ASIO drajver. Sve stavke drajvera su jednostavne, tako da će se i manje iskusni korisnici snaći.

Kašnjenje na ulazima je nešto veće od kašnjenja na izlazu (12ms na najmanjem baferu i sempl rejtu od 44.1khz). Zauzeće procesora je nešto manje nego kod USB sprava, međutim, sve to pada u vodu, zato što je drajver izuzeto nestabilan čim pređe 50% zauzeća procesora. Čak i kada opterećenje nije visoko, potrebno je neko vreme posle uključivanja projekta da se zvuk stabilizuje i da prestane konstantno pucketanje. Otvaranje prozora, čak i njihovo pomeranje je dovodilo do prekida u zvuku. Čak ni obični programi za reprodukciju nisu imali stabilan zvuk. Moguće da je u pitanju bio primerak koji ne radi dobro, ili da kompjuter nije imao dovoljno dobar Firewire kontroler. Ponovljeni test na svim kompjuterima je pokazao isti problem, a svi drugi Firewire uređaji privezani na kompjuter nisu pravili slične probleme.

Na Mac OS X-u nije ni bilo potrebno instalirati bilo kakve drajvere, FCA je radio iz kutije, sa manjim kašnjenjem, tako da je postao mnogo upotrebljiviji. Sve je radilo mnogo bolje nego u Windows-u, pre svega stabilnije.

Zvuk FCA 202 nije loš, ali nije na nivou bilo kog uređaja sa testa. Izlaz za slušalice nije na zavidnom nivou kvaliteta, a linijski ulaz je po kvalitetu sličan izlazima, dakle osrednji. Po specifikaciji, radi na 96 khz / 24 bita, ali jedva da prelazi 16 bitni kvalitet po dinamičkom opsegu, što možete videti u tabeli.

FCA je namenjen putujućim muzičarima, koji pre svega kompjuter koriste kao alat za komponovanje, njegovi linijski ulazi su solidnog kvaliteta, ali nisu dovoljno dobri za profesionalnu upotrebu, isto kao i izlazi, koji su negde na granici profesionalnog, i definitivno su najlošiji po specifikacijama i zvuku na testu. Dobro će doći ljudima koji rade na Mac laptop kompjuterima, zbog direktne podrške i nešto stabilnijeg rada (u odnosu na PC), ali od svih uređaja na testu, FCA je najslabije rešenje (doduše i najjeftnije).

+
-

Čvrsta, solidna izrada


Balansirani izlazi

 

Loš kvalitet zvuka, stereo separacija kao da ne postoji


Skromne mogućnosti povezivanja

 

 

Ocena: 6.5/10

Cena: 85 €

 


EMU 0404 PCI

Jedina karta koja je ostala da brani čast starog dobrog načina povezivanja audio interfejsa sa kompjuterima je Emu 0404 :-) . Ova karta se sigurno ne može nazvati novom, jer je već neko vreme među nama, ali predstavlja kvalitetan i svakako jedan od kompletnijih uređaja na ovom testu, bar što se tiče mogućnosti povezivanja. Sve bitne konekcije su tu: analogne, digitalne i midi. Radi na 24bit / 192 khz, a ima dinamički opseg od 111db. Konektori su nebalansirani, što je možda jedina mana, što opet u većini slučajeva kada se koristi u kućnim uslovima i sa kratkim kablovima, neće predstavljati gotovo nikakav nedostatak. Još jedna bitna osobina je integrisani DSP, što ovu kartu stavlja u posebnu kategoriju, a efekti koji se "guraju" preko istog, mogu biti izuzetno korisni pri snimanju, a po potrebi i u kasnijim fazama. Karta radi samo pod Windows operativnim sistemima.

 

 

Hardverska instalacija je standardna kao i za sve PCI karte, kompjuter treba otvoriti i postaviti kartu u slobodan slot, a zatim zakačiti dodatne brejk kablove (ne možete pogrešiti kada ih budete stavljali, jer su konektori različite veličine). Pored drajvera za WDM i ASIO, ova karta, kao i sve u ovoj seriji, dolazi sa Patchmix softverom koji koristi sve mogućnosti njenog DSP-a. Izgled i funkcije softvera podsećaju na Emu APS mikser, sa kojim sam radio pre nekoliko godina, tako da je navikavanje bilo minimalno. Osnovni izgled, brushed metal, ne izgleda naročito i teže je čitljiv, ali lako je naći adekvatnu zamenu, jer za ovaj program postoje dodatni skinovi koje svakako treba probati.

 

 

Opisati sistem rada u Patchmix-u rečima nije lako: zamislite da radite za mikserom kome sami određujete broj kanala (ulaznih, izlaznih, auxillary), broj efekata i njihov raspored na svakom kanalu (po šest), a imate i grafički monitoring. Jednom rečju, sve što je potrebno za rad sa zvukom, njegovim slanjem i procesiranjem u digitalnom domenu je ovde, na dohvat ruke. Broj kanala se vrlo lako može menjati, čak i u realnom vremenu, u toku same sesije, samo je potrebno resetovati ASIO drajver da bi host program shvatio promenu. Integracija sa softverom je ostvarena na visokom nivou, a ASIO drajver funkcioniše odlično. Izuzetno bitna mogućnost je paralelno korišćenje ASIO i WDM programa, koji imaju svoje posebne kanale. Ukupan broj posebnih ASIO kanala je 32, što je broj dovoljan i za komplikovanije sesije. Signal se takođe vrlo lako i brzo šalje na eksterne uređaje radi daljeg procesiranja. Jedan od korisnijih procesora u Patchmix-u je Testtone, za testiranje karakteristika prostorije ili nekog uređaja. DSP efekti na nesreću ne rade preko 96 khz, tako da ćete biti ograničeni samo na ruting i miks kanala. Dodatne VST efekte, koji se instaliraju na sistem čine E-Wire za direktno slanje zvuka sa kanala u Patchmix, i E-delay compensator efekat za sinhronizaciju signala iz host programa i onih kanala koji su procesirani u Patchmix-u, ako softver koji koristite ne podržava kompenzaciju kašnjenja.

Karta se izuzetno pozitivno ponašala u radu, bez ikakvih problema je trpela torturu zahtevnih projekata, a Patchmix je radio besprekorno. Kada promenite sempl rejt, Patchmix automatski daje mogućnost za učitavanje predefinisanih preseta kanala, što će se svakako svideti početnicima. Linijski ulazi imaju izuzetan dinamički opseg, tako da će sve što snimite biti visokog kvaliteta. Spdif izlazi rade preko koaksijalnog i optičkog kabla, za šta postoje posebni konektori. Džiter se kretao oko 800 ps, što je odličan rezultat, pa se ne može čuti nikakva deformacija zvuka prilikom digitalnog transfera.

AD/DA karakteristike su izuzetne, a bile bi sigurno bolje da su korišćeni balansirani konektori, ali i ovako, ova karta spada u sam vrh današnje ponude za profesionalnu i polu-profesionalnu upotrebu. Ako vam je potrebna kvalitetna PCI karta, sa pouzdanim performansama i profesionalnim AD-DA konvertorima, teško je naći nešto slično Emu 0404 PCI. Svaka preporuka, naročito ako će vam ovo biti prva konkretna profesionalna audio karta.

 

+
-

 

Izuzetan zvuk


Odličan softverski mikser


Upotrebljivi DSP efekti

 

Nebalansirani ulazi i izlazi

 

Ocena: 8.5/10

Cena: 100 €

 


M-audio Fasttrack USB

Još jedan takmičar na ovom maratonskom testu dolazi iz poznate firme M-audio, koja sada operiše pod okriljem Avid grupe, u kojoj se nalazi i jedan od osnovnih audio sistema i alata današnje digitalne produkcije, Digidesign Pro Tools. Spajanje ova dva giganta dovelo je do proširenja PT kompatibilnih sistema na jeftine M-audio karte, koje sada podržavaju Protools M-powered DAW softver, kompletno kompatibilan sa višim Pro Tools LE i HD softverom i hardverom. Karta koja je bila na testu predstavlja lak i jeftin način da se uđe u ovaj svet i postane kompatibilan sa velikim brojem studija koji imaju PT sistem.

 

U pitanju je jednostavan uređaj kome mogućnosti ne nedostaju, jer u ovoj maloj kutiji se nalazi sve što vam treba da počnete da radite sa zvukom: činč izlaz i XLR ulaz za gitaru i dinamički mikrofon nalaze se pozadi, a kompletna kontrola jačine signala nalazi se napred, tako da Fast Track možete direktno uključiti u aktivne zvučnike. Tu je i fejder za kontrolu direktnog slušanja ulaza ili zvuka iz kompjutera, kao i mono/stereo prekidač za direktno slušanje. Između gitarskog i linijskog signala izbor se lako vrši dugmetom na zadnjoj strani.

 

 

Sama izrada se čini jeftinom, ali ipak izgleda dovoljno kvalitetno za normalno korišćenje sa laptopom. Instalacija u Windows-u je opet bila bezbolna, isto tako i u Mac OS X-u, a posebno je lepo što je sve funkcionisalo bez ikakvih problema i na Linux-u. Samo korišćenje je bilo pravo uživanje. Gitarski ulaz i pojačalo je kvalitetno, ne kao kod Emu-a 0202 ili Line6 proizvoda, ali dovoljno za kućnu upotrebu. Peak indikator za ulaze predstavljaće pravu pomoć u slučaju da preterate sa pojačavanjem. Moram priznati da se meni lično Fast Track veoma svideo, ne samo zbog lakoće korišćenja, nego i zbog primenljivosti u gotovo svakoj jednostavnoj situaciji vezanoj za snimanje i reprodukciju zvuka. Snimak sa dinamičkog mikrofona je solidan, ali ne očekujte ništa spektakularno. Izlaz za slušalice je kvalitetan, jedino je šteta što nema posebnu kontrolu jačine, nego je povezan sa linijskim izlazima. Mada, ruku na srce, na ovoj spravi više mesta nije ni bilo :-) .

Pro Tools M-Powered se ne dobija sa ovim uređajem, ali se može kupiti posebno, a postoji i demo verzija na M-audio sajtu. Svakako je treba probati, možda samo da bi videli kako ovaj sistem funkcioniše. Poslednja verzija koju sam pronašao na sajtu imala je oznaku 7.1, a postoji verzija za Windows i Mac OS X (Universal Binary).

ASIO drajver je stabilan, odlično funkcioniše i u OSX-u i Linuxu, tako da Fasttrack preporučujem svima kojima je potreban jednostavan uređaj za snimanje. Njegovo osnovno ograničenje je rad na samo dve frekvencije semplovanja, od 44.1 i 48khz, ali mislim da mnogima ovo neće predstavljati problem. Izlazi i ulazi su po kvalitetu slični onima na ostalim M-audio spravama, dakle vrlo dobrog kvaliteta. Merenja su pokazala da je uređaj definitivno u zoni profesionalnih sprava, bolji od Behringera, ali ipak iza Emu-a.

Ovaj audio interfejs će najpre naći primenu kod ljudi kojima treba kvalitetan zvuk na laptopu, sa dovoljno mogućnosti za konekciju, i kod onih koji bi želeli da uđu u svet Pro tools-a na "mala vrata".

 

+
-

 

Jednostavnost korišćenja i instalacije


Široka kompatibilnost sa softverom i popularnim operativnim sistemima


Pro Tools M-Powered kompatibilnost

 

Radi na maksimalno 24/48 khz


Kontrole za jačinu slušalica mogle su biti razdvojene od linijske

 

Ocena: 8/10


Cena: 90 €

 

LINE6 TONEPORT KB37

Bio sam izuzetno skeptičan kada sam video ovo čedo firme Line6. Nikada nisam voleo kada se u jedan uređaj integriše suviše funkcija, pogotovo kada su u nekom pogledu nesrodne. Ovakvih multifunkcionalnih uređaja u svetu zvuka ima dosta, a biće ih još više u stalnoj borbi za uzimanje što većeg dela tržišta i zadovoljavanja što širih potreba ljudi, koji uvek žele što više funkcija za što manje para. Serija uređaja Toneport ima još predstavnika: UX1, UX2, a KB37 bi trebao predstavljati krunu ponude, kako po ceni, tako i po mogućnostima.

KB37 sigurno ne spada u svakidašnje: u njega je integrisano nekoliko stvari koje čine osnovu jednog sistema za snimanje i obradu zvuka. Izgleda kao klavijatura sa tri oktave (37 dirki), ali je u pitanju isto tako i AD/DA konverter koji radi na 24/96, ima gitarske Hi-Z ulaze, linijske ulaze, poseduje softver za emulaciju pojačala, a na sebi ima i jednostavan midi kontroler. O kvalitetu ne treba trošiti reči, on je neosporan, meni lično se samo nisu svideli potenciometri za kontrolu jačine, mada vidim da su slični kao na ostalim Line6 proizvodima. Na Kb-u se nalazi i poseban Spdif izlaz, koji radi na 44.1 ili 48 khz.

Svi ulazi i izlazi su pozadi, kao i dodatni prekidači, npr. za 48v fantomsko napajanje, PAD prekidač za izbegavanje distorzije ako se koristi gitara ili bas sa visokim izlaznom jačinom ili sa aktivnim pikapom i dodatni ulazi za pedale. Ulazi za mikrofone su kvalitetni i imaju dovoljan gain koji se lako kontroliše. Iznad klavijature se nalaze i transport dugmići za snimanje, premotavanje, puštanje i prekid reprodukcije, koji se mogu koristiti kako uz softver Toneporta, tako i u drugim programima. Pitch i modulation kontrole upotpunjuju sliku o KB37 kao kompletnoj klavijaturi, a kao šlag na tortu dolaze dve kazaljke, koji izgledaju kao Vu metri, mada nije baš najjasnije koju vrednost zapravo "mere", dok je desno od njih clip indikator, koji se pokazao kao više nego koristan. Kontroleri jačine linijskih izlaza i slušalica nalaze se skroz desno.

 

 

Posebne četiri kontrole i prekidača na sredini su tu da olakšaju rad u Gearbox softveru, koji služi kao kontroler za efekte, emulacije gitarskih distorzija, pojačala i dodatnih efekata. Mogu se kontrolisati i preko eksternih pedala, koje se lako povezuju sa Toneportom.

Softver se lako instalira i koristi, a njegova prednost je integracija u host program u kome radite. Dostupan je u VST i AU verziji. Kvalitet ovih emulacija pojačala i zvuka me nije ostavio ravnodušnim, i moram priznati da vredi, može se iskoristiti i za ozbiljnije projekte. Teško ih je porediti sa Amplitube i Guitar Rig softverom, a iako sam radio sa oba, u nekim situacijama Gearbox softveru dajem prednost, zbog izuzetno lepog zvuka i vernosti koja se dobija iz njegovih emulacija. To posebno dolazi do izražaja kod malo ekstremnije distorzije i high gain podešavanja: zvuk uvek ostaje odlično definisan, lako se dobijaju željeni efekti, nema mnogo lutanja. Moguće je preko interneta dokupiti mnoge nove efekte za Gearbox i tako ga učiniti još kompletnijom mašinom. Možda je softver najvredniji deo ovog proizvoda, a siguran sam da ćete ga koristiti često, plus dodatna mogućnost Gearbox softvera i drajvera je resampling, tako da ne bi trebalo biti problema sa bilo kojim sempl rejtom.

Asio drajveri su možda jedina velika boljka ovog uređaja. U radu se ponašaju sasvim pristojno, ali mi je neshvatljvo zašto imaju tako visoko kašnjenje, najviše od svih uređaja na testu. Rad jeste stabilan, ali ovo vidim kao velik minus. Istini za volju, nikome sa kim sam snimao kašnjenje nije preterano smetalo, ali ipak činjenica ostaje. Tu je i direct monitoring koji stvar rešava u osnovi, ali onda nema ništa od korišćenja GearBox efekata. U OS X-u je sve radilo još stabilnije i kvalitetnije, kašnjenje je bilo minimalno, tako da sam prilično siguran da je problem u drajverima. Na nesreću, uređaj se zbog svoje prirode ne može koristiti u Linux-u.

Klavijatura je vrlo dobre izrade, svakako bolje nego ona koju koristim svaki dan, ali nemojte očekivati ništa spektakularno, svakako ne hammer dirke. Osećaj je dobar, postoji određen otpor, tako da će svirka predstavljati uživanje. Oktave se lako menjaju sa posebnim dugmićima skroz levo, ispod pitch i mod točkova.

Ciljno tržište ovog uređaja su verovatno bendovi kojima je potrebno nekoliko delova opreme, a nemaju dovoljno novca, jer sa ovoliko funkcija, ne vidim kako bi nekome ko već ima nešto od adekvatne opreme mogao biti koristan. Dakle, u pitanju je sprava za one koji u digitalni svet hoće da uđu brzo i lako.

 

+
-

 

Više funkcija u jednom uređaju...


Emulacije gitarskih procesora, efekata i pojačala


Mogućnost direktnog uključivanja kondenzatorskih mikrofona


Visoko kašnjenje ASIO drajvera

 

...što i ne mora biti plus

 

 

 

 

 


Prevelik za lako nošenje

 

Ocena: 8/10


Cena: 300 €

 


LINE6 RIFF TRACKER

Poslednji u nizu ispitanih USB audio uređaja je jednostavni Riff Tracker, koji svojim izgledom podseća na običnu gitarsku pedalu. Ne može se pohvaliti nekom naročitom složenošću, jer na sebi ima samo osnovne konekcije: Hi-Z ulaz, potenciometar za pojačanje ulaznog signala i činč izlaze kao osnovne. Ovaj potenciometar se lako kontroliše i nogom, tako da se RiffTracker može držati na podu, pogotovo jer je ojačan gumom na celom donjem delu, tako da je sprečeno proklizavanje. Od konekcija su tu još i ulazi za slušalice.

 

 

Diskovi koji se dobijaju uz njega su slični kao i kod ostalih testiranih sprava: drajveri i dodatni softver. Uz njega dolazi RiffWorks, jednostavan program za snimanje ideja i bubnjarsku pratnju, kao idealan alat za početnike. Pre korišćenja, program je potrebno registrovati preko interneta, da bi u potpunosti funkcionisao. GuitarBox softver je i ovde prisutan, a verzija je ista kao i kod TonePort serije, tako da možete uživati u odličnim emulacijama efekata i pojačala.

Zvuk koji se snimi sa RiffTrackerom je upotrebljiv, pogotovo u kombinaciji sa softverom, a teško je i naći neku drastičnu razliku u kvalitetu snimaka između Toneporta i RiffTrackera, tako da svako kome ne trebaju dodatne mogućnosti koje TP pruža mogu preporučiti RT.

Sve što je rečeno o Toneportu važi i za RiffTracker. Dobar zvuk i odlični gitarski efekti su njegova velika prednost. Ovaj uređaj je ipak namenjem samo vrlo uskom krugu ljudi, pre svega muzičarima koji sviraju gitaru ili bas, jer sem ulaza za gitaru, nema dodatnih konektora.


+
-

 

Dopadljiv dizajn i funkcionalnost


Veliki potenciometar za gain ulaza


Odlične emulacije gitarkih efekata i pojačala i dodatni softver

 

Uzak krug mogućih korisnika

 

Ocena: 7.5/10


Cena: 150 €

 

 

ZAKLJUČAK

 

Vrlo je lako grupisati sve ove uređaje po njihovom kvalitetu i nameni. Ako želite kvalitetno snimanje gitare, treba pre svega razmisliti o Line6 proizvodima, jer nude mnogo ne samo po pitanju hardvera, nego i integracije sa softverom. Emu 0202 USB definitivno predstavlja kvalitetniji uređaj po specifikacijama, ali se ne može porediti sa onim što nudi Line6 hardver u kombinaciji sa GearBox softverom. Možda je ovo ipak stvar ukusa i potreba.

Sa druge strane, ako su vam potrebni samo kvalitetni linijski ulazi i izlazi, teško da ćete za izuzetno nisku cenu Emu-a 0404 PCI dobiti nešto bolje: odličan ruting, dobar DSP i sve bitne mogućnosti povezivanja sa hardverom u malim i kućnim studijima daju izuzetnu vrednost ovoj spravi. Njena osnovna mana su nebalansirane konekcije, ali pošto će verovatno češće biti korišćena u kućnim uslovima, to neće predstavljati gotovo nikakav problem, jer i sa takvim konekcijama ova sprava ima izuzetan kvalitet semplovanja/usnimavanja i reprodukcije. Jedino je pitanje koliko će dugo u budućnosti moći da se nađu ploče koje će podržavati PCI standard, pošto je PCIe već dovoljno prisutan i sve novije ploče imaju sve manji broj PCI slotova. Procena je da će se još sigurno 2 do 3 godine moći koristiti na novijim matičnim pločama PC-a, te nam ostaje samo da se nadamo da će Emu napraviti PCIe verziju ove karte, jer bi to svakako bio pun pogodak.

M-audio Fasttrack mi se lično posebno svideo zato što radi u svim operativnim sistemima, ima dovoljno nisko kašnjenje i poseduje izuzetnu vrednost za malu cenu. Odlično je što se bez problema može koristiti u bilo kojoj situaciji i na bilo kom kompjuteru. Kvalitet zvuka je solidan, tako da se za male pare stvarno dobija mnogo. Poseban plus je što ga možete koristiti sa Pro Tools M-powered, što celom uređaju daje novu vrednost. Ako ste potpun početnik, ova Vas sprava sigurno neće razočarati.

Jedina sprava koja nije opravdala očekivanja je Behringer FCA202. Uređaj je slab u odnosu na konkurenciju po svim parametrima: zvuku, kvalitetu drajvera i ukupnoj upotrebljivosti. Neverovatno je da su drajveri za Windows stari dve godine. Upotrebljiv je pre svega na Macintosh kompjuterima, jer radi iz kutije, bez ikakvog posebnog podešavanja, ali i tada bi ga trebali koristiti kao rezervu, nikako ne kao prvi i osnovni audio interfejs. Šteta što kvalitetna izrada nije ostala propraćena nešto kvalitetnijim zvukom.

Za male pare, ne dobija se uvek mnogo, ali se svakako može ući u svet zvuka mnogo lakše nego pre. Mislim da izbor zavisi pre svega od vaših potreba. Ako vam treba beskompromisni kvalitet i stabilnost, Emu 0404 je pravo rešenje, ako vam je potrebno snimanje gitare, mislim da najveća vrednost dolazi od Line6 proizvoda, samo treba da izaberete šta vam još pored toga treba. Emu 0202 je ovde po specifikacijama odličan, ali se verovatno više dobija sa Toneport i Rifftracker hardverom i softverom, ako vam je snimanje gitare primarno. Za snimanje dinamičkim mikrofonima, prednost dajem Emu 0202.

Za kraj, rezultati testova kvaliteta reprodukcije zvuka (svi testovi su rađeni na standardnoj frekvenciji semplovanja 44.1khz, jer nisu svi uređaji na testu podržavali viši samplerate). Merenja su vršena sa referentnom kartom RME HDSP 9632.

 

24-bit, 44 kHz

Test: EMU 0404 PCI  Line6 Toneport KB37 M-Audio Fast Track USB Behringer FCA 202 EMU 0202 USB Line6 Riff Tracker
Frequency response  +0.03, -0.07 +0.02, -0.12 +0.02, -0.15 +0.04, -0.24 +0.01,-0,09 +0.04, -0.15
Noise level, dB (A): -109.8 -106.8 -103.9
-95.8 -108.2 -101.2
Dynamic range, dB (A): 108.9 100.6 -103.7 -95.7 -108.0 -99.8
THD, %: 0.009 0.011 0.0032 0.063 0.010 0.019
IMD + Noise, %: 0.0043 0.034 0.0368 0.268 0.0055 0.047
Stereo crosstalk, dB: -102.4 -92.1 -99.5 -90.5 -100.3 -87.2

 Username:
Password:
Remember Me

Not registered?
Register now!

Forgot your password?

 

 

 

 

 

Spajamo bliske internet zajednice koje se bave audio produkcijom, DAW sistemima, instrumentima artiste i audiofile. P.A.S. predstavlja Prijateljske Audio Sajtove.