|
|||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#13 | |||||
|
Moderator
|
Quote:
Decibel je generalno "jedinica" za odnos dve velicine, a ne za velicinu... ako i jeste za velicinu, onda je to opet u odnosu na neku standardnu velicinu... sto se SPL tice, to znaci Sound Pressure Level, i striktno se odnosi na ZVUCNI PRITISAK koji se inace izrazava u mikropaskalima (... decibela zvucnog pritiska u odnosu na 20 mikropaskala)... decibelima se pravi logaritamski odnos izmedju nekog standardnog pritiska i onog koji merimo, te otud Decibel. Ono sto ti nazivas dB nije jasno, i tu je najcesci problem u vasoj struci, sto vrlo cesto nije jasno KOJI je to decibel!!! Da li je to VU, Peak, da li je to u consumer dBV, profesionalni dBu, da li je digitalni dBFS (Full Scale)... i to su naponski nivoi... sve koje sam naveo... Sto se zvucnog pritiska tice, to nije ista stvar kao i naponski nivo, gore navedeni primeri, ali se tu decibel moze koristiti i koristi se, naravno... Zvucni pritisak je slican snazi a ne naponu... i slicnost se moze naci sa jedinicom dBW... ali samo slicnost, nemaju inace veze jedni sa drugim. ZNACI! Za decibel ne vazi standardna navika kao za metre i kilograme, vec treba da se prouci sta je to u stvari... tada ce ti biti jasno da se i metri i grami mogu izrazavati u decibelima ako to nekome treba... recimo neki izmisljeni dBg (decibel u odnosu na jedan gram) bi bio nesto kao 20*log(m/1g)... samo karikiram pricu. Prouci to sto pise na Wikipediji pa ce ti biti jasnije. Quote:
![]() Zvucni pritisak nije konstantan sa udaljenoscu od izvora, jako brzo opada... i ono sto ti se moze desiti na par santimetara od tvojih kucnih zvucnika moze biti slicno onome sto imas na jedan metar ili dva od nekih zvucnika za koncerte... Da... i solidni kucni zvucnici veoma lako naprave 120dB ili cak i vise na par milimetara od membrane... nemoj da sumnjas u to... Prica o mernim mikrofonima je trebala da ti to razjasni... radim to inace pa znam o cemu pricam ![]() Quote:
Quote:
Znam sigurno za samo jedan studio, da to ima odradjeno. Quote:
eto .... toliko umem... ostalo ne znam... nemam ja pojma o mixanju, pevanju, sviranju... itd. pozdrav bogi
|
|
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|