Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-10-2004, 04:56 AM   #8
Shady
Banned

Shady's Avatar

Kvu,
Recimo da radis stvar koju izvode samo dvoje: glas i klavir. Putem SIDECHAINERA namjesti? da, kada god uleti glas, klavir se malo uti?a (recimo za 2 % ili za 10 posto, koliko odredi?....

Ili namjesti? da se klavir vi?e uti?ava ?to je glas ja?i.... ili suprotno tome, pazi sad namjesti? da se pisano uti?ava u omjeru u kome se uti?ava glas). 8)

Gdje ovaj side chainer, po meni, mo?e biti ubita?no koristan! Recimo da si napravio stvar sa 15 kanala. U tom projektu si kreirao samo dvije grupe instrumenata i to:

1. subgrupu "svi instrumenti"

2. i drugu subgrupu "svi vokali".

Te drije grupe pove?e? sidechainom i zada? zadatak da (na primjer, samo lupam) kada god vocali djeluju subgrupa "instrumenti" biva uti?ana recimo za 4 % (ili 1 % koliko ve? si odredio...

VA?NO! ima? podesiti manju ili ve?u osetljivost, intenzitet uti?avanja na jednoj ili pak poja?avanja na drugoj strani... Onda, mo? podesit brzinu uti?avanja i brzinu vra?anja na normalnu ja?inu i sve to mo?e biti manje ili vi?e izra?eno). E , evo koja je prednost DBD plugina nad automatizacijom koju MUKOTRPPNO odradjuje? kao crnac: Ako si danas upisao automatizaciju na svih 12 instrumenata (da se oni uti?avaju za 3 % tokom pojave vocala) a sutra vidi? da je trebalo da bude za 5 %, to u SIDECHAINERU odradi? za 2 sekunde, a automatizaciju mora? prepravljati sve te trake dva tri sahata. Ja sam SIDECHAINER shvatio kao vrhunsku pomo? upravo u radu sa SUBGRUPAMA!

----------------

I na kraju, pitao si da ti se objasni kako radi sidechainer. Vrati se nazad u ovaj topic, ima? sve obja?njeno. Gore, malo iznad, SandRob je objasnio direktan postupak povezivanja dva instrumenta u interakciju. A za detaljnije upute najbolje probaj sam. Evo kako sam ja to isprobao.

POSTAVKA:
NA jednom kanalu upisao sam neku melodiju na Pianu koja se naizmeni?no ponavlja 8 puta. Na drugom kanalu stavio sam da ide malo ti?ina, pa Bas okine jedan du?i ton, pa opet ti?ina, pa opet bas okine du?i ton, i tako nekoliko puta.

Zatim sam ubacio DB-D sidechainer na oba kanala i normalno, jedan podesio na SEND a drugi na RECEIVE. i tako sam zadao da Kada god bas okine ton klavir (tj. piano, ili glasovir) se malo uti?a.

Onda sam na ova DBD-a mijenjao vrijednosti, da bih shvatio ?to koje dugme radi i kako bih do?ao do optimalnih odnosa. Tako sam napravio ?est preseta (SEND soft, SEND normal, SEND hard... RECEIVE soft, RECEIVE normal, RECEIVE hard) medju kojima je, u biti, jako mala razlika. Ukapirao sam da ne smije biti naglih umanjivanja ili poja?avanja jer ?to vi?e toga dodaje? vi?e zbrke pravi?. Doda? samo minimalne vrijednosti i odjedamput dobije? tako topao odnos... shvati? da si nekada za to gubio 10 sati, a sad ti sve ovo "stigne" za sekund. (mogu ti poslat DBD ako ?eli? bio bi prijatno iznenadjen). Pozdrav.

sorry ako je bilo gre?aka u pisanju... brzina.
Shady is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules